Michal Majer Od Vás

Tip na víkend – Trávny Ždiar

V okolí Banskej Bystrice je veľa krásnych miest, o ktorých mnohí ľudia ani nevedia. Medzi ne určite patrí aj skalná vyhliadka, okolie ktorej niektorí nazývajú aj „malým slovenským rajom“.

Ak stále neviete, kam sa vybrať tento víkend na výlet, mohli by ste navštíviť skalnú vyhliadku Trávny Ždiar. Táto prírodná atrakcia sa nachádza približne 15 minút pešo od Ponyfarmy na Suchom vrchu.

Hoci nie je najmenší problém dostať sa k nej autom (pri Chate na Suchom vrchu sa nachádza aj parkovisko), omnoho zaujímavejšia je asi 1,5 hodinová túra od záhradkárskej osady nad sídliskom Fončorda po modro značenom Chodníku Kamila Linharta. Na tejto trase sa ponúkajú krásne výhľady na centrum mesta s Urpínom, ale aj na oblasť od Prašivej po Kráľovu hoľu. Na juhu sa v diaľke týčia Vepor a Poľana. Terén vychádzky je nenáročný, z veľkej časti rovinatý, len na niektorých miestach sú väčšie stúpania.

Asi v polovici Chodníka Kamila Linharta sa nachádza Ponyfarma, od ktorej vás značený turistický chodník nasmeruje na okružnú trasu ku skalnej vyhliadke Trávny Ždiar. Aj keď má táto trasa dĺžku len cca. 800 metrov, vie si získať srdce snáď každého návštevníka. Na jej začiatku vedie chodník pomedzi veľké balvany, ktoré dotvárajú atmosféru tohto zvláštneho miesta. Po chvíľke sa človek dostane k najzaujímavejšej časti výletu – k ôsmim kovovým rebríkom (ešte prednedávnom len drevených). Absolvovanie tejto časti výletu je dobrodružstvom nielen pre deti, ale aj pre dospelých! Rebríky sú umiestnené v strmom teréne, prechádzajú pomedzi skaliská a neomylne vás navedú ku skalnej vyhliadke v nadmorskej výške 810 m.n.m.. Z nej je krásny výhľad na hlavný hrebeň Veľkej Fatry, Kremnických vrchov, ale aj na Prašivú.

Okružná trasa je jednosmerná, aby sa turisti nestretávali na rebríkoch oproti sebe a zároveň aby nedošlo pri zostupe smerom nadol k úrazu. Po návšteve tak treba pokračovať v smere, ktorý ukazuje modrý trojuholník na bielom podklade. Táto značka vás okruhom dovedie späť ku Chate na Suchom vrchu.

Kvôli sústave rebríkov, ktorými človek zdoláva skalné bralá, dostalo toto miesto hovorový názov “Malý slovenský raj”. Je na neuverenie, že o tejto zaujímavej lokalite veľa Bystričanov vôbec nevie. Ak si teda chcete vyskúšať Slovenský raj v zmenšenej verzii a stráviť deň v krásnej prírode okolia Banskej Bystrice, vyberte sa práve na toto unikátne miesto.

Travny Zdiar
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM