Kultúra

Tip na podujatie: Zem tancuje a spieva na Horehroní vypredáva Arénu

V lete sme písali o pripravovanom projekte, kde vystúpia obľúbený Kollárovci, za nimi jedinečný kolektív SĽUK a na záver pýcha Horehronia a to Horehronskí Chlopi. Čo sa od vtedy zmenilo a na čo sa môžu návštevníci tešiť, to nám už porozpráva autor podujatia Andrej Barančok.

Ilustračný obrázok k článku Tip na podujatie: Zem tancuje a spieva na Horehroní vypredáva Arénu
2
Galéria
Zdroj: TASR

Už 20. októbra zavíta do Arény Brezno jedinečný projekt Zem tancuje a spieva na Horehroní za ktorým stojí agentúra Aybee production a Brezňan Andrej Barančok.

Sme už pri tebe zvyknutí, že do metropoly Horehronia koncom roka prídeš vždy s niečím zvučným a novým. V lete si toto ojedinelé podujatie charakterizoval aj slovami ako tradícia – folklór – hrdosť. Prečo práve tento projekt?

Vždy bolo mojím snom priniesť do našej Arény niečo naše vlastné. Niečo na čo sme všetci hrdí, niečo čo je v nás zakorenené. Keďže som rodený Brezňan a moje detstvo i pôsobenie je spojené s Horehroním, je to jednoznačne spojenie folklóru, tradícií a hrdosti. Po úspešných koncertoch Helenky Vondráčkovej, Lucky Bílej, božského Karla Gotta či vlaňajšieho Olympicu s Desmodom, som sa rozhodol staviť na našu čisto „Slovenskú kartu“. Počas večera sa vystrieda cez 70 účinkujúcich. Najprv odohrajú svoj koncert Kollárovci, za nimi bude nasledovať SĽUK so svojím hudobno-tanečným programom KRÍŽOM-KRÁŽOM, ktorý je prehliadkou štýlovej a regionálnej pestrosti domáceho folklóru. Ľudové tance a piesne sú prezentované hravou formou. Na čo som však obzvlášť hrdý je, že na záver vystúpia „naši“ ľudia a to Horehronskí chlopi pochádzajúci z obcí pod Kráľovou Hoľou – Pohorelá, Telgárt, Šumiac a Vernár.

Do 20. októbra kedy sa to celé uskutoční ostáva necelý mesiac. Aréna je skoro naplnená a v predaji ostávajú už len posledné miesta. Prezraď nám ako prebiehajú samotné prípravy?

Dá sa povedať, že na projekte sme začali pracovať už začiatkom roka, takže nás bude čakať vyvrcholenie našej 10-mesačnej práce. V lete, keď štartovala reklamná kampaň sme sa obávali, či budú mať ľudia záujem o takýto projekt. Nakoľko sa v Aréne Brezno ešte nikdy takýto projekt nerealizoval a ani na Slovensku projekt „arénovitého typu“ nikto neuskutočnil, nemali sme sa od čoho odraziť. Keď sme sa začiatkom jari definitívne rozhodovali, povedal som, že ja verím „našim“ ľuďom na Horehroní. Za tie roky čo na tu pôsobíme, veria aj oni nám a tak sme sa pustili do príprav. Dnes už so samotným projektom finišujeme. Je to asi najhektickejšie obdobie, kedy sa dolaďujú detaily a riešia všetky technické maličkosti. Veľkosťou výpravy by som samotný projekt prirovnal k roku 2014, keď sa mi podarilo do nášho mesta a na Horehronie získať Karla Gotta. Je to náročné, no sme už zohratí tím. Kde každý vie čo je jeho prácou a snažíme sa ju odviesť čo najlepšie tak, aby bol divák a návštevník spokojný.

Každý rok tvoje podujatia podporujú aj ľudí a organizácie v regióne. Za posledné roky sa podporovalo detské oddelenie NsP Brezno. Ako to bude tento rok?

Áno, máš pravdu. Počas každého podujatia si ľudia môžu kúpiť minerálnu vodu kde 50% z tejto sumy, odovzdávame tým, ktorí ju potrebujú. Nie raz sa stalo, že sme nakoniec odovzdali celú túto sumu, pretože si to konkrétna situácia a problém, ktorý bolo potrebné vyriešiť vyžadovala. Tento rok sme sa rozhodli podporiť Moniku Faškovú. Málokto si uvedomuje, že počas celého večera na bezpečnosť a zdravie návštevníkov, ktorých sú tisícky dohliada množstvo ľudí. Každý rok spolupracujeme s našimi lekármi a záchranármi, ktorí nie raz museli počas večera zasahovať. Dozvedel som sa o prípade spomenutej Moniky Faškovej, ktorá má veľmi vzácnu krvnú skupinu AB Rh negatív a je majiteľkou najvyššej Kňazovického medaily za darovanie krvi. Pred rokmi ju na prechode pre chodcov zrazilo auto a odvtedy mala zdravotné problémy. Jej zdravotný stav sa zhoršoval a v tomto období potrebuje pomoc ona sama. Moniku môžete poznať, aj ako predsedníčku Červeného kríža v Brezne a tiež bola jednou z tých, ktorá na ľudí dohliadala počas koncertu v službe. Ako som sa dozvedel, jej zdravotný stav si vyžaduje liečbu dlhšiu dobu spojenú s rekonvalescen­ciami čo ma za následok, že nemá pravidelný príjem. Tak, ako Monika pomáhala nám, teraz sme na rade my, aby sme pomohli jej. Verím, že sa k nám v čo najväčšej miere pripoja aj návštevníci podujatia a aspoň malou troškou pomôžeme.

Zdroj: Aybee Production
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM