Tlačové správy

Tip na knihu: Viete, čo váš pes naozaj potrebuje?

Pes je najlepší priateľ človeka, kamarát a spoločník. V tom sa asi zhodneme. Medzi človekom a psom odnepamäti vládne prirodzené spojenectvo. No nie vždy je vzájomný vzťah taký harmonický, ako by sme si želali.

Ilustračný obrázok k článku Tip na knihu: Viete, čo váš pes naozaj potrebuje?
Zdroj: Bux.sk

Chcete si vytvoriť so svojim psom naozaj dobrý vzťah, vždy sa naňho spoľahnúť a nájsť v ňom spoločníka, ktorý bude stáť pri vás v dobrom aj zlom?
Siahnite po novej knihe Päť tajomstiev šťastného vzťahu medzi človekom a psom od José Arceho.

José Arce je terapeut a expert na správanie psov. „V každom z nás drieme schopnosť pochopiť, čo náš pes potrebuje,“ tvrdí José. Má výborný cit pre prirodzené správanie psov. Vycíti ich rozpoloženie a nevyvíja na ne tlak, naopak, v zaobchádzaní s nimi je pokojný, vyrovnaný a sebaistý.
Spozná, kedy by mohli nastať konflikty, kedy sa cesty križujú a kedy vládne vzájomné porozumenie. Rešpektuje povahu psov.

Keď človek pozná správanie psov, je ľahké s nimi vychádzať. Každý, kto chce, sa môže naučiť, ako spoznať pravú povahu svojho psa. José má talent umožniť ľuďom, aby lepšie pochopili svojho miláčika. Vo svojej knihe vám neukáže nejaké triky. Len sa niečo udeje vo vašej hlave, vo vašom srdci, vo vašej duši.

Novinka Päť tajomstiev šťastného vzťahu medzi človekom a psom ponúka množstvo zaujímavých tipov.
Cesta k vytvoreniu správneho vzťahu k nášmu psovi závisí od našich inštinktov i od inštinktov psa. Ak sa ho naučíme akceptovať a komunikovať s ním na vhodnej úrovni, bude sa cítiť bezpečne a dôverovať nám. Vtedy oceníme pravé spolunažívanie a vytvoríme ozajstný tím!

José Arce sa v tejto knihe delí o dlhoročné skúsenosti získané pri práci s ľuďmi a ich psami a prezrádza, ako môžeme dať svojim psom to, čo naozaj potrebujú. Tým otvára dvere vybudovaniu lepšieho vzájomného vzťahu medzi človekom a psom.

Psy chcú žiť tam, kde sa majú dobre. Mali by sme ich rešpektovať.

Čo naše psy naozaj potrebujú

Medzi človekom a psom vládne prirodzené puto, ktoré sa však v našom modernom svete môže rýchlo stratiť. Cesta k vytvoreniu pravého vzťahu závisí od našich inštinktov i od inštinktov psa.

Človek a pes sú si na prvý pohľad veľmi podobní. To však zďaleka neznamená, že ich spoločný život je vždy bezproblémový.

„Keď sa dnes prechádzam po Palme de Mallorca alebo po inom európskom meste,“ píše José Arce v knihe, „stretávam čoraz viac žien a mužov so psom. Teší ma to, lebo psy vskutku milujem.
Žiaľ, často je už na prvý pohľad zrejmé, že vo vzťahu medzi človekom a zvieraťom niečo nie je v poriadku. Niektoré psy ťahajú za vôdzku ako besné, iné bežia niekoľko metrov pred svojím pánom či paničkou, ďalšie zaostávajú tak, že človek ani nevie, komu patria.
Ďalšie sa vrhajú na druhé psy, akoby ich uhryzla tarantula, iné štekajú na každého cyklistu či smetiara, prípadne sa bojazlivo schovávajú za svojho pána, keď sa zdá, že situácia je napätá.

A čo ľudia?
Daktorí si ovinú vôdzku niekoľko ráz okolo zápästia, keď v diaľke zbadajú iného psa, a upokojujúco sa prihovárajú vlastnému štvornohému sprievodcovi. Keď sa im zdá, že „hrozí nebezpečenstvo“, zoberú svojho miláčika do náručia, ak to, pravda, dovoľuje jeho veľkosť.

Existujú však aj ľudia, ktorí nechajú psa vyrútiť sa na samonavíjacej vôdzke, alebo sa oň vôbec nestarajú, keďže sú presvedčení, že ich bude poslušne nasledovať na každom kroku.

Pripúšťam, že tieto príklady sú krajné. Chcem tým však poukázať na to, že človek často nemá situáciu pod kontrolou a vychádzka sa môže rýchlo zmeniť na stres.

Keď správanie človeka a psa nie je v poriadku na vychádzke, často to nie je v poriadku ani v celom ich vzťahu. Môže to znieť znepokojujúco. No treba povedať, že vychádzky rýchlo prinesú radosť obom stranám, keď pochopíme, kde je chyba. To isté platí aj o iných zlých návykoch psa, ktoré sťažujú vzájomný vzťah a vedú k dlhotrvajúcemu stresu, ak napríklad pes ustavične vyskakuje na svojho majiteľa, obsadí mu jeho miesto na pohovke alebo naňho vrčí pri kŕmení, prípadne naháňa iné zvieratá či deti, nechce sa viezť v aute, nedokáže zostať doma sám bez toho, aby nespustošil byt či svojím štekotom neuvádzal susedov do šialenstva.

Väčšina problémov súvisiacich so psami má často jednoduchého spoločného menovateľa: kde nie je kontrola, nie je ani harmónia.

Zlepšite svoj vzťah so psom vďaka novej knihe José Arca.

Tip na knihu: Viete, čo váš pes naozaj potrebuje?
3
Galéria
Zdroj: Bux.sk
Zdroj: Bux.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM