Tlačové správy

Tip na knihu: Oscarový hit Zmŕtvychvstanie v knižnej podobe

Kniha, ktorá inšpirovala film film revenant ocenený Oscarom. Bestseller No.1. Príbeh z drsnej kanadskej divočiny, ktorý si zamilujete.

Ilustračný obrázok k článku Tip na knihu: Oscarový hit Zmŕtvychvstanie v knižnej podobe
Zdroj: Bux.sk

Píše sa rok 1823 a Hugh Glass sa spolu s lovcami kožušín zúčastňuje výpravy v neprebádaných Skalnatých horách. Uprostred hlbokých lesov muži vzdorujú náročným podmienkam, ako aj útokom miestnych Indiánov. Keď odvážneho Hugha napadne obrovský grizly, podarí sa mu ho zabiť, ale utrpí vážne zranenia, ktoré mu zabránia pokračovať v ceste so zvyškom výpravy. Hugh je vydaný na milosť a nemilosť zradcovi Johnovi Fitzgeraldovi, ktorý sa má podľa dohody oňho postarať spolu s najmladším členom výpravy.

Strhujúci príbeh Zmŕtvychvstanie je jasným dôkazom toho, aký nezlomný je ľudský duch a čo všetko dokáže v túžbe po živote prekonať – nezastaví ho ani drsná, nepriateľská krajina, vážne zranenia, krutá zrada, brutálna zima či strety s bojovými kmeňmi.

Príbeh Hugha Glassa dodnes fascinuje každého, kto s ním príde do kontaktu, preto sa ním inšpiroval aj Michael Punke, ktorý ho zachytil v knižnej podobe, a tiež sa stal predlohou pre oskarový film Revenant: Zmŕtvychvstanie. V ňom exceloval Leonardo di Caprio, ktorý získal svojho prvého Oscara. V príbehu je ako mĺkvy „muž činu“ s priamočiarou motiváciou autentický. Fyzicky náročné scény a nepohodlie pri natáčaní mu paradoxne prospeli.

„Cesta vo filme pre mňa znamená hrdinovo rozpamätávanie sa,“ povedal režisér Iñárritu v rozhovore pre denník The Guardian. Vysvetlil, že anglické slovo remembering (spomínanie) je odvodené od slova member (člen). „Stratiť člena rodiny znamená stratiť časť svojho tela. Glass získava svojich členov späť, rozpamätáva sa na nich, na seba. Lieči sa tým a postupne prechádza znovuzrodením.“ To prinieslo divákovi satisfakciu, a aj keď sa Glassove rany neustále otvárajú a prehlbujú, napokon vyrastie na premožiteľa. Nadväzuje na indiánsku mytológiu a silu prírody, ktorá je veľkolepejšia ako smrť. Názov Zmŕtvychvstanie metaforicky obkresľuje celý príbeh…

Zdroj: Bux.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM