Jakub Forgács Kultúra

The Elements mali rušný rok: Nový album aj československé turné

Rocková kapela z Brezna a Čierneho Balogu pôsobí na hudobnej scéne už od roku 2001. Za ten čas vydala tri albumy a odohrala stovky koncertov doma a v zahraničí. Keďže prežili pestrí rok 2012, trochu sme ich vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku The Elements mali rušný rok: Nový album aj československé turné
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Skupinu The Elements tvoria Peter Šulek (26) – spev, basa, Radoslav Bútora (35) – elektrika, akustika, vokály, Dušan Veverka (28) – klávesy, gitara a Martin Šulek (29) – bicie. Toto zoskupenie počas svojej existencie získalo množstvo ocenení – boli prví v Rocková Olomouc 2010, tretí v Košickom zlatom poklade 2009 a umiestnili sa aj v prvej desiatke najlepších platní roka 2008 Rádia FM.

Na začiatok, čo vás priviedlo k hudbe a ako si spomínate na vznik skupiny The Elements?

Hudba si nás našla skôr ako my ju. Len to ešte chvíľu trvalo kým sme začali byť v tomto “zväzku“ aktívni a spokojní. Každý z nás totiž začínal v ZUŠke a každý viac či menej nasilu. Peťo na akordeóne, Duško na klavíri, Radko na flautu a Šulko na husliach. Kapela prišla s objavením nových, “vzrušujúcejších“ nástrojov a hlavne s počúvaním kapelnej, rockovej muziky. Našli sme si to čo sa nám páčilo, tak isto vzory a už nebolo inej cesty…

Prečo práve názov The Elements a žáner gospel?

S menom pre kapelu to býva väčšinou problém a bol aj u nás. Šulko raz prišiel s nápadom, ktorý počul z textu jednej skladby. Spievalo sa tam „we must prepare ourselves for the elements…“ Chalanom sa to zapáčilo. Gospel bol najbližie našim chodníkom – začínali sme v spevokole.

Odkiaľ čerpáte inšpirácie pri písaní vašich skladieb? Máte nejaké vzory?

Hudobné inšpirácie sa časom rozvetvili a každý člen prinášal svoj “výber z hrozna“. Na začiatku tomu tak samozrejme nebolo. Pekne svorne sme počúvali rockovú a metalovú klasiku, do čoho vpálili progresívne kapely, ktoré nás dlho držali. S odstupom času hodnotíme takéto pobláznenie sa do jedného úzkeho profilu – ako neslobodné. Máme pocit, že dnes už nie sme zviazaní nijakým idolom, alebo vzorom.

Minulý rok ste vydali nové CD s názvom The Time Is Up. Ako vznikalo a aké reakcie naň máte od okolia?

Vznik nového CD bol dlhý. Niekoľko nahrávacích “sessions“ bolo v čase oddelenými dlhými prestávkami kvôli práci, škole a zahraničným pobytom. Počas tohto obdobia sa diali aj podstatné personálne zmeny, čo sa odzrkadlilo aj na výsledku – na CD máme veľa hostí, ktorí prispeli k jeho osobitosti. Na jeho nahrávanie však spomíname v najlepšom, lebo to boli snáď najkrajšie zážitky, aké sme pri muzike zažili. Spomeniem napríklad experimentálne nahrávanie bicích pod holým nebom, či finálne “mastrovanie“ v Prahe. Reakcie na album sú s malými výnimkami veľmi veľmi pozitívne. Pozitívny feedback sa k nám dostáva sám, bez toho, aby sme si oň pýtali, čo je pre nás veľkým povzbudením a zadosťučinením.

Po vydaní CD ste absolvovali ČS turné vo ôsmych mestách. Ktoré vystúpenie vám utkvelo v pamäti, či už na turné alebo aj celkovo?

Tradične sa tešíme z koncertov v domácom prostredí – v Brezne alebo v Banskej Bystrici, kde máme svojich fanúšikov. Preto sme sa veľmi tešili, keď sa podobná chémia podarila aj ďalej “za humnami“. Nečakali sme napríklad, že sa nájdu ľudia, ktorí zaplnia klub a prídu sa na nás pozrieť v Olomouci, či Košiciach. Výnimočný bol aj koncert v Novom Meste nad Váhom, kde naopak prišlo veľmi málo ľudí. Atmosféra, ktorá tam však vznikla, bola nespočítateľná!

Čomu sa najradšej venujete vo svojom voľnom čase?

Ako kto. Dušan má novú záľubu, ktorou je jeho malý syn, z ktorého sa veľmi teší. My ostatní zatiaľ viac klasiky – filmy, cvičenie, sem tam zábava alebo fitko. Momentálne plánujeme rafting.

Kde vás môžeme vidieť hrať najbližšie a aké plány máte do budúcna?

V týchto týždňoch trochu oddychujeme po náročnom konci roka, kedy sme finišovali turné. Najbližšie v čase aj priestore plánujeme koncert v Klube 77, v priebehu mája. Začínajú sa hlásiť letné festivaly a akcie. Snažíme sa využívať tento čas na ďalšiu tvorbu.

O kapele The Elemets sa viac dozviete na ich webe alebo na facebookovej stránke.

Foto: The Elements

The Elements
1
Galéria
The Elements
5
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM