Michal Majer Krimi

Termín pojednávania s mužom, ktorý mal prepadnúť sudcu je určený

Na 8. a 10. júna vytýčil dnes sudca banskobystrického okresného súdu hlavné pojednávanie vo veci obžalovaného 33-ročného Mareka D. z Banskej Bystrice. Obžaloba mu kladie za vinu spáchanie zločinu lúpeže a porušovania domovej slobody v spolupáchateľst

Trestného činu sa mal obžalovaný dopustiť vlani 2. novembra v rodinnom dome sudcu Krajského súdu Slavoja Sendeckého. Podľa obžaloby sa dvaja zamaskovaní páchatelia mali dostať v ten večer do domu sudcu v Slovenskej Ľupči tak, že rozbili okno na prízemí. Sudcu, jeho manželku a dcéru zviazali a pýtali sa na sejf. Z miesta činu ušli bez lupu po tom, čo ich vyrušil sused prichádzajúci na aute. Prepadnutí, ktorých páchatelia zviazali, vyviazli bez zranení.

Polícia asi dva týždne na to označila na základe stôp, ktoré zaistila na mieste činu, za jedného z páchateľov práve Mareka B., ktorý bol druhý deň po čine odsúdený krajským súdom na päť rokov za inú trestnú činnosť a zo súdu putoval rovno do väzenia. Po druhom páchateľovi polícia stále pátra.

Sudca dnes určil, že v prvý deň hlavného pojednávania vypočujú šiestich svedkov vrátané poškodeného sudcu a jeho rodiny a tiež súdne znalkyne. Obvinený a jeho obhajca žiadali ešte doplniť dokazovanie o výpoveď lekárky z väznice, kde si Marek D. momentálne odpykáva trest, a tiež o zvukový prepis jeho telefonických hovorov. To však sudca v rámci tohto prípadu nepovažoval za potrebné.

Sudca Sendecký, ku ktorému sa páchatelia vlámali, pôsobil ako predseda senátu na trestnom oddelení Krajského súdu v Banskej Bystrici. Bol členom senátu, ktorý oslobodil Mikuláša Černáka spod obžaloby za únos a vraždu poľského podnikateľa Gregorza Szymaneka. Z krajského súdu prešiel sudca na bývalý Špeciálny súd v Pezinku. Odtiaľ sa neskôr vrátil späť na Krajský súd v Banskej Bystrici, kde pôsobí na jeho civilnom oddelení. Obžalovanému v prípade dokázania skutku hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov.

Zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM