Monika Obrtalová Rôzne

Teplé počasie zvyšuje hladinu peľu v ovzduší

Teplé počasie prinieslo so sebou opäť zvýšené hladiny peľu v ovzduší najmä na strednom, severnom, ale čiastočne aj na východnom Slovensku. Podľa údajov monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby v Bratislave a regionálnych úradoch verejného zdr

„Na celomúzemí Slovenska ešte dominuje peľ tráv z čeľade lipnicovitých spolu s peľom pŕhľavy. Najvyššie hladiny peľu sme v uplynulých dňoch zachytili v Banskej Bystrici a Žiline, na ostatnom území sme zaznamenali mierny pokles. V sobotu 10. júla monitorovacia stanica v Banskej Bystrici zaznamenala denné koncentrácie peľu tráv 342 peľových zŕn tráv na meter kubický vzduchu a peľu pŕhľavy 766 peľových zŕn na meter kubický vzduchu.Peľ tráv a pŕhľavy sa síce pomenej, ale stále vo vysokých koncentráciách, vyskytoval na celom území Slovenska,“ konštatovala vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici Janka Lafférsová.

Okrem vymenovaných alergénov monitorovacie stanice PIS zachytili ešte v nízkych počtoch doznievajúci peľ drevín – tisu, gaštanu, borovice, lipy. Zvýšili sa však hladiny peľu burín – skorocelu, štiavu, mrlíkov i ďaľších bylín najmä z čeľade astrovitých a mrkvovitých. V Banskej Bystrici zachytili lapače už prvé peľové zrná paliny. Spóry húb sa vyskytovali na celom území vo veľmi vysokých koncentráciách.

V nasledujúcich dňoch sa podľa Lefférsovej bude ešte vyskytovať vo vyšších koncentráciách peľ tráv, ale oproti predchádzajúcemu týždňu očakávajú ich pokles. To isté platí aj pre peľ pŕhľavy. Narastajú však denné koncentrácie peľu ostatných bylín. Peľ drevín sa vyskytne už len ojedinele. V ovzduší sa okrem peľu tráv a pŕhľavy bude vyskytovať ešte peľ skorocelu, štiavu, mrlíka i bylín najmä z čeľadí astrovitých a mrkvovitých. Peľ paliny pribudne aj v ďalších oblastiach. Koncentrácie spór húb budú po búrkach opäť výrazne narastať.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM