Jakub Forgács Rôzne

Téma, ktorá zaujíma množstvo Bystričanov: Koľko bytov sa za rok v okrese podarilo dokončiť?

Otázka bývania trápi mnohých, nielen mladých, Banskobystričanov. Aj preto sme sa pozreli na to, ako to u nás vyzerá so stavbou nových bytov. Pozrite sa, koľko ich v okrese postavili v poslednom období a koľko sa začalo budovať.

Ilustračný obrázok k článku Téma, ktorá zaujíma množstvo Bystričanov: Koľko bytov sa za rok v okrese podarilo dokončiť?
Zdroj: Webnoviny.sk

V roku 2013 sa v našom okrese dokončovali byty ako na bežiacom páse. Oproti roku 2012, kedy sa ich podarilo dostavať iba 187, ich v tom minulom bolo až 353, čo predstavuje nárast o 89 %. V rámci kraja je toto číslo najvyššie. Prevládajú dvojizbové byty, ktoré tvoria až štvrtinu z nich. Štvorizbových bolo dokončených 24 %, päť a viac izbových 18 % a 17% jednoizbových bytov a garsóniek. Na chvoste sa umiestnili trojizbové byty (15 %).

Priemerná úžitková rozloha týchto dokončených bytov, ktoré sú v súkromnom vlastníctve, bola 107,6 m2 a obytná plocha približne 72,9 m2. Výstava nových bytov sa v okrese Banská Bystrica pribrzdila. Počas minulého roka sa začalo stavať iba 243 nových bytov, čo je až o 103 menej, ako rok predtým. Oproti roku 2012 poklesol o 109 aj počet rozostavaných bytov, ktorých máme v súčasnosti 1 483. Napriek tomu je náš okres v počte začatých aj rozostavaných bytov na čele v kraji.

Nárast počtu dokončených bytov o 21 % bol aj v celom Banskobystrickom kraji, keď ich za minulý rok stihli dostavať až 1 021. Narozdiel od nášho okresu medzi nimi prevládali štvorizbové byty (28 %), nasledovali dvojizbové (23 %), trojizbové a päť a viac izbové tvorili zhodne 17 % a jednoizbové byty a garsónky 16 %. Priemerná úžitková plocha týchto bytov, z ktorých až 86 % bolo v súkromnom vlastníctve, bola 109,7 m2 a rozloha obytných priestorov 69,1 m2. V sledovanom období sa v kraji začalo stavať 1 013 bytov, pričom medziročne mierne poklesol počet začatých bytov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM