Jakub Forgács Správy

Táto bystrická škola sa od ostatných podstatne líši: Študenti v nej chovajú hady!

Niektorí žiaci trávia školské dni sedením v lavici a sledovaním toho, čo im vysvetľuje učiteľ za katedrou. Nie všade je však tomu iba tak. Pod Urpínom sa nájde škola, kde majú študenti k prírode bližšie ako kdekoľvek inde. A chovajú v nej napríklad hady...

Ilustračný obrázok k článku Táto bystrická škola sa od ostatných podstatne líši: Študenti v nej chovajú hady!
Zdroj: TASR

Stredná odborná škola (SOŠ) Pod Bánošom v Banskej Bystrici vzdeláva budúcich odborníkov pre rozvoj vidieka a potravinársku výrobu. Časť školy má takmer 60-ročnú tradíciu. Kedysi bola klasickým poľnohospodárskym učilišťom, ktoré vychovávalo odborníkov pre sektor poľnohospodárstva. Neskôr sa pridala potravinárska vetva – cukrárstvo-pekárstvo.

Chovajú jašterice aj hady

Ako vysvetlil riaditeľ SOŠ Pavel Fiľo, ktorého iba pred pár dňami ocenili župan Marian Kotleba aj minister školstva, pred desiatimi rokmi sa spojili s vidieckym parlamentom, ktorý u nich založil súkromnú strednú odbornú školu pre rozvoj vidieka. Združením tejto súkromnej školy a poľnohospodárskeho učilišťa vznikla dnešná SOŠ. Jej absolventi sa stávajú podnikateľmi na vidieku, ktorí vedia spravovať krajinu v rámci agroturistiky a poskytovať služby pre rozvoj vidieka.

Najmladší študijný odbor, ktorým sa SOŠ snaží pritiahnuť mladých, je podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat. V škole majú rybičky, jašterice, hady a ďalšie drobné zvieratá, o ktoré sa študenti nonstop starajú. Majú právo mať svoje zvieratká aj na internáte. „Obsahovou náplňou tohto odboru je príprava kvalifikovaných pracovníkov v oblasti podnikania, predaja, chovu spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat. Založili sme ho pred dvomi rokmi a overujeme to ako experiment v rámci Slovenska. Máme na ňom 10 – 14 študentov,“ uviedol Fiľo.

Štúdium zahŕňa poznatky z biológie, anatómie zvierat, technológie ich chovu, etológiu, výber zvierat do vybraných podmienok. Študenti sa naučia viac o správnom spôsobe spolužitia zvierat s človekom s prihliadnutím na welfare zvierat (vytvorenie podmienok, v ktorých sú chránené pred fyzickou, psychickou nepohodou a môžu sa prirodzene správať), o hygiene a zdraviu neškodných podmienkach pre človeka pri spolužití so zvieratami. Získajú tiež vedomosti z oblasti ekonomiky, riadenia obchodnej prevádzky, marketingu a práce s informačno-komunikačnými technológiami.

Driemajúci svet peňazí

„Naučia sa množiť zvieratá a chovať ich tak, aby ich mohli predávať. Je to driemajúci svet peňazí. Na Slovensku je ešte len v plienkach, ale v Čechách je už dosť rozbehnutý a vo svete je to veľký biznis. Organizujú sa obrovské burzy, kde sa chodí z pol Európy a tie sumy vyrážajú dych, čo sú ľudia ochotní dať, napríklad za malú desaťcentimetrovú jašteričku 800 000 eur,“ dodal Fiľo.

Absolventi majú možnosť po ukončení štúdia uplatniť sa nielen ako podnikatelia v predaji a v chovoch malých zvierat, ale tiež v chovných staniciach. Môžu zakladať a organizovať prácu v útulkoch zvierat alebo sa realizovať pri predaji a distribúcii krmív či rôznych pomôcok.

Čítajte tiež:

Domáce výrobky, tradičné remeslá aj jedlá regiónu… V meste sa opäť dočkáme farmárskeho trhu!

Výnimoční učitelia kraja získali ocenenia: TÍTO pedagógovia z Bystrice sa dočkali pocty!

Za svoje zásluhy dostali ocenenie rovno od ministra: Mená učiteľov z Bystrice, ktorým sa ušla veľká pocta!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM