Eva Drugdová Rôzne Správy

Talentovaná Tereza spievala aj s triom La Gioia. Vyrastá na Sliači muzikálová hviezda?

S hlasom dokáže divy! Tereza Králiková zo Sliača spievala v súťaži Česko Slovensko má talent aj s triom La Gioia. Kam to chce talentovaná speváčka dotiahnuť?

Ilustračný obrázok k článku Talentovaná Tereza spievala aj s triom La Gioia. Vyrastá na Sliači muzikálová hviezda?
5
Galéria
Zdroj: archív Terezy Králikovej

O mladej a talentovanej speváčke Tereze Králikovej budeme ešte istotne počuť. Práve ukončila odbor muzikálové herectvo na konzervatóriu v Banskej Bystrici, no jej plány zďaleka nekončia. Už teraz má za sebou úspech v súťaži Česko Slovensko má talent a vystúpenia s triom La Gioia. Kedy jej učaroval muzikál a aké bolo jej prvé standing ovation? Prečítajte si v našom rozhovore!

Práve ste ukončili muzikálové herectvo na konzervatóriu. Prečo ste sa rozhodli študovať práve tento odbor?

Veľmi rada spievam a muzikál mi bol blízky od detstva. Najskôr som navštevovala dva roky gymnázium. Dozvedela som sa však, že sa na konzervatóriu otvára nový odbor muzikálové herectvo. Hneď som to chcela vyskúšať. Za mesiac som si popripravovala všetky veci, ktoré som potrebovala a prijali ma. Bol to pilotný ročník a my sme teda prví, ktorí ukončili takýto odbor.

Venovali ste sa spevu už dlhšie? Kedy vám učaroval muzikál?

Chodila som do základnej umeleckej školy na spev a klavír, čiže už odmalička som k tomu inklinovala. Svoj prvý muzikál som videla, keď som mala asi deväť rokov. Bola som v Bratislave na Kleopatre od Michala Davida. Úplne ma očaril a povedala som si, že toto chcem raz robiť. Postupne som sa k tomu prepracovala.

Aké sú vaše plány v blízkej budúcnosti?

Na konzervatóriu v Banskej Bystrici si ma nechávajú ako pedagóga spevu, z čoho sa veľmi teším a vážim si to. Určite by som však chcela študovať ďalej. Na Akadémii umení v Banskej Bystrici sa otvára nový odbor – muzikálový spev, ktorý bude v rámci Slovenska jediný. Podobný odbor sa študuje len na JAMU v Brne. Pre mňa je to jedinečná príležitosť ďalej sa vzdelávať. Prijímacie skúšky sú teraz v auguste a rozhodne to chcem vyskúšať.

Máte za sebou už aj muzikálové vystúpenia?

Keďže som to študovala, v škole bol muzikál na programe neustále. Robili sme napríklad muzikál Mrázik, čo bolo veľmi pekné. Na polroka a na konci bývajú tiež povinné vystúpenia, no a príprave na absolventský koncert sme sa venovali už naplno. Museli sme do toho začleniť všetko, aj tance.

V roku 2015 ste sa zúčastnili súťaže Česko Slovensko má talent. Čo vám to dalo?

Vtedy som to konzultovala s maminou, že je vhodný čas, aby som to vyskúšala. Veľmi sa mi najskôr do toho nechcelo, no neľutujem to. Dostala som sa do semifinále, medzi 16 najlepších ľudí. Trvalo to síce krátko, ale určite to bolo veľmi zaujímavé. A myslím si, že ma to trochu posunulo v mojich cieľoch.

Vystupujete aj s kapelou? Máte veľa koncertov?

Zatiaľ kapelu nemám, ale pomaly asi príde ten čas, aby som si nejakú vytvorila. Väčšinou chodím vystupovať s jedným hudobníkom. Pozvem si niekoho, kto ma sprevádza na koncertoch. Robím napríklad šansónové koncerty s akordeonistom zo Slovak Tanga. No teraz v lete si dávam pauzu, lebo cez rok je toho vždy dosť.

Aké boli vaše prvé vystúpenia?

Od šestnástich som spolupracovala s triom La Gioia, vystupovala som s nimi v podstate šesť rokov. Na začiatku som bola dosť neskúsená a veľmi mi pomohli. Nabrala som skúsenosti z vystupovania pred ľuďmi, čo bolo naozaj super. Teraz majú nový projekt s kapelou, tak si dávame pauzu. Je to ale stále otvorené.

Mávate pred koncertmi trému?

Na začiatku som mávala trému. Teraz je to už v pohode, i keď spotené ruky sú stále. Závisí aj od akcie. Ak mám spievať ťažšie pesničky, tak mám pred tým väčší rešpekt.

Aký je váš najkrajší zážitok z koncertov?

Každý je niečím iný a záleží vždy od ľudí a od toho, aký je to koncert. Ak sú to vystúpenia v rámci nejakých festivalov, na ľudí to nemá až taký dosah. Komornejšie koncerty sú krajšie. Ale jeden z mojich najkrajších zážitkov bol, keď som bola ešte mladšia. Spievala som s triom La Gioia a na jednom koncerte som zažila moju prvú standing ovation. To bolo pre mňa krásne.

Ktorý je váš obľúbený muzikál?

Zo zahraničných je to určite Fantóm opery, to si vždy rada pozriem. Čo sa týka českých, páči sa mi veľmi Carmen. Bolo to nádherné predstavenie. Každý muzikál má niečo do seba a aj tá moja prvá Kleopatra je tiež nezabudnuteľná.

Máte aj nejaké sny, kam by ste to chceli dotiahnuť?

Chcem sa muzikálu viac venovať. Uvidíme, ako to dopadne so školou. Kam ma to posunie. Nechávam to otvorené, ale určite by som sa chcela dostať do nejakého muzikálu. Vysnívaných mám viac, ale ak by som mala to šťastie zaspievať si Lorraine v nejakom „remaku“ muzikálu Dracula, vtedy by sa mi splnil jeden z mojich snov. Ale hlavne budem na sebe veľmi veľa pracovať, aby sa aspoň časť z mojich snov stala aj skutočnosťou.

V priloženej galérii si môžete pozrieť Terezu počas vystúpení!

V OBRAZOCH: Talentovaná speváčka Tereza Králiková
5
Galéria
Zdroj: archív Terezy Králikovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM