Marcel Mojžiš Rôzne

Tajný tromf v Sliači: Legendárny vrtuľník zo seriálu JAG!

Medzinárodné letecké dni odkryli poriadne eso! V Sliači uvidíme aj prestížny rakúsky tím The Flying Bulls. Tí v premiére vo vzduchu vyvenčia svoje špičkové stroje zo slávneho hangáru. Prvý raz tak na letisku uvidíme legendárny americký bojový vrtuľní

Pôvodným poslaním vrtuľníka Bell AH-1 Cobra bola priama podpora pozemných vojsk. Tento stroj bol v niekoľkých verziách vyrábaný od roku 1966 a veľkú reputáciu si získal hlavne počas vojny vo Vietname. Po zavedení modernejšieho vrtuľníka AH-64 Apache bola Cobra vyradená zo služieb americkej armády a zostala len vo výzbroji námornej pechoty.

Televízna hviezda[/size][/co­lor]

Vrtuľník AH-1 Cobra zo zostavy The Flying Bulls je model TAH-1F. Vyrobili ho v osemdesiatych rokoch a po ukončení služby bol určený na zošrotovanie. Rozrezaný vrak objavil známy americký nadšenec, zberateľ a pilot vrtuľníkov Chuck Aaron, ktorý ho v r. 2002 nechal kompletne zreštaurovať a opraviť do pôvodného stavu. Následne Cobra absolvovala množstvo vystúpení na rôznych airshows a účinkovala vo viacerých filmoch ako napr. “JAG” a “Walker, Texas Ranger”.

V roku 2004, získali tento vrtuľník The Flying Bulls a po vybavení všetkých potrebných formalít – Pentagon totiž dôkladne sleduje i bývalý vojenský materiál – bol nakoniec stroj premiestnený do Salzburgu.

Pilot so špeciálnym výcvikom[/size][/co­lor]

Bell TAH-1F zoskupenia The Flying Bulls je udržiavaný v letuschopnom stave originálnymi továrenskými náhradnými dielmi. Verzia F je posledná Cobra vybavená len jedným motorom a tento konkrétny stroj je vôbec posledným letuschopným kusom verzie F na svete a jediným civilne vlastneným vrtuľníkom AH-1 v Európe.

Pilot Siegfried “Blacky” Schwarz, musel priamo v USA absolvovať špeciálny výcvik, ktorý ho oprávňuje predvádzať tento bojový stroj na leteckých dňoch. V čase, keď nie je vrtuľník využívaný pre airshow, je možné ho vidieť na domovskej základni – letisku Salzburg v Hangári 7. Viac o tomto ročníku leteckých dní sa [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.133560_Le­tecke-dni-v-Sliaci:-Uvidime-svetove-esa!]dozviete TU![/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM