Krimi

Sýkorovci pred banskobystrickým súdom: Čo zaznelo na pojednávaní? FOTO

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa uskutočnilo pojednávanie s členmi známeho gangu. Ako prebehlo?

Ilustračný obrázok k článku Sýkorovci pred banskobystrickým súdom: Čo zaznelo na pojednávaní? FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR

Na doživotie neprávoplatne odsúdený boss gangu sýkorovcov Róbert L., prezývaný Kýbel, a Ivan C., zvaný Vinco-Vincko, sa po roku opäť postavili pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici. Stredajšie pojednávanie sa uskutočnilo za múrmi ústavu na výkon väzby.

Šesť vrážd

Na lavicu obžalovaných zasadol aj ďalší vysokopostavený člen zločineckej skupiny Martin B., známy ako Rus, ktorý si mal odsedieť 23 rokov, keďže svoju vinu priznal, a tiež Alojz K., prezývaný Lojzo Čistič, u ktorého súd uznal vinu, ale upustil od uloženia trestu, lebo už je za mrežami na doživotie. Niektorí obžalovaní sa voči pôvodnému rozsudku odvolali na Najvyšší súd (NS) SR a ten vec vrátil prvostupňovému sú­du.

Obžalobe, ktorá sýkorovcov viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, čelí aj Jozef R., ktorý je vo väzbe v Maďarsku a pred súdom ho zastupuje obhajca. Aj on dostal predtým doživotný trest.

Nový rozsudok

Rovnaký senát ŠTS, ktorý rozhodoval vlani, po dnešnom doplnení dokazovania a záverečných rečiach vyhlási vo štvrtok (20. 4.) nový rozsudok. Ten si však už Kýbel ani Vincko vypočuť neprídu, avizovali to v súdnej sieni.

Hlavné pojednávanie poznačili vyjadrenia obhajoby týkajúce sa „sudcovských rozbrojov“. Senát NS SR pod vedením Štefana Harabina totiž vo februári tohto roka zrušil odsudzujúci rozsudok a vec vrátil ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol v inom zložení senátu. Následne ŠTS, ktorému bola vec vrátená, podal návrh na odňatie a prikázanie trestnej veci obžalovaného Róberta L. a spol. inému súdu. O tom rozhodoval senát NS SR pod vedením Juraja Klimenta v marci s výsledkom, že členovia senátu ŠTS, ktorý vlani vyniesol rozsudok, nie sú vylúčení z trestného konania v tejto veci.

Námietka obžalovaného

Obžalovaný Róbert L. v stredu vzniesol námietku zaujatosti voči senátu ŠTS, ale neuspel. V záverečnej reči vyhlásil: „Páni sudcovia, pán prokurátor a senát NS SR J. Klimenta, pošliapali ste moje právo na spravodlivý proces.“ Tvrdí, že mu bolo uprené, aby jeho vec prejednával „nestranný a nezávislý súd“. Tento senát sa údajne na neho už vopred pozeral ako na vinného, rozhodoval aj o dohodách o vine a treste s ľuďmi, ktorí boli obžalovaní v kauzách týkajúcich sa jeho osoby.

„Trestné kolégium NS SR, teda všetci sudcovia trestného kolégia rozhodli, že senát, ktorý rozhodoval v minulosti o dohodách s páchateľmi, môže v následnom konaní rozhodovať v merite veci a nie je vo veci vylúčený. Námietky obhajoby nemajú žiadne právne opodstatnenie. To, čo vyprodukoval senát JUDr. Harabina, nemá s právom nič spoločné. Je fajn, že zanikne posledná legenda slovenského trestného práva, že napriek tomu, aký je človek, je dobrý odborník, lebo nie je ani to,“ reagoval bývalý poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic, ktorý pred súdom zastupuje poškodených rodičov Romana Deáka.

Návrh trestov

„Dva senáty NS SR rozhodujú jeden proti druhému. Prevládajú určité sudcovské rozbroje, vzájomné antipatie medzi sudcami a v centre pozornosti nie je obžalovaný. My sme tento senát nepovažovali za nezákonný. Našou hlavnou námietkou je to, že senát NS SR JUDr. Klimenta vo svojom rozhodnutí explicitne poskytuje právne poradenstvo pánovi prokurátorovi, ktorému radí, aby v odvolacom konaní vzniesol námietku zaujatosti voči senátu JUDr. Harabina, čím, ľudovo povedané, chce dostať tento senát von z hry, aby o ďalšom odvolaní rozhodoval už ďalší senát NS SR,“ konštatoval obhajca Alojza K. Namir Alyasry.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry aj v stredu pre sýkorovcov navrhol rovnaké tresty ako v prvom procese.

ŠTS v Banskej Bystrici: Obnovené pojednávanie so skupinou sýkorovcov
9
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM