Monika Obrtalová Rôzne

Svetový deň sklerózy multiplex aj v Bystrici

27. máj je Svetovým dňom sklerózy multiplex, ktorý si dnes na Námestí SNP v Banskej Bystrici pripomenuli aj ľudia trpiaci touto chorobou. Symbolickým zakúpením kvetu slnečnice mohli postihnutým pacientom pomôcť aj tí, ktorým ich osud nie je ľahostajn

Takéto podujatie sa vo viacerých slovenských mestách koná už po ôsmykrát. Okrem pacientov postihnutých sklerózou multiplex sa na ňom zúčastňujú aj ich príbuzní a priatelia, ktorí chcú verejnosti povedať viac o tejto chorobe. „Chceme žiť ako zdraví ľudia, neskončiť niekde v domovoch sociálnych služieb. Takýmto spôsobom sa aj ostatní dozvedia o skleróze multiplex a dokážu nás prijať medzi seba,“ hovorí o dôvode zorganizovania akcie Katarína Pisečná, viceprezidentka Slovenského zväzu Sklerosis multiplex. „Mala som len 23 rokov, keď má táto choroba postihla a odvtedy už ubehlo dostatok času, aby som sa s ňou naučila žiť. Bez podpory svojej rodiny by som to však nezvládla. Som rada, že som to najhoršie prekonala a teraz môžem pomáhať ostatným,“ priznala pani Pisečná.

V rámci podujatia vystúpil na hlavnom námestí aj predseda Banskobystrického kraja Vladimír Maňka, ktorý na adresu tejto zákernej choroby poznamenal: „Môžeme byť radi, že sa takíto ľudia neboja prísť medzi nás a šíriť osvetu. Nám zdravým idú príkladom, ako by sme nemali upadať na duchu, najmä ak prídu nejaké ťažké životné skúšky.“ Výťažok z verejnej zbierky poputuje na preplácanie zdravotníckych pomôcok a na rekondičné pobyty pre pacientov. „Takéto pobyty veľmi pomáhajú. Chorí sa tu zoznámia s ľuďmi, ktorých postretol rovnaký osud a vedia, že v tom nie sú sami. Môžu sa navzájom podporiť, poradiť sa a hlavne zistiť ako pokračovať vo svojom živote ďalej,“ povedala na záver Katarína Pisečná.

Skleróza multiplex je chronické ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Postihnutí pacienti majú problém s pohyblivosťou horných a dolných končatín a zrakom. Choroba postihuje najmä vekovú kategóriu od 20 do 40 rokov a čoraz častejšie aj mladých od 15 rokov. V súčasnosti stále neexistuje liek na vyliečenie, iba prostriedky, ktoré u pacientov potlačia zhoršujúce sa príznaky.

moo

skleroza multiplex
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM