Jakub Forgács Správy

Svetový deň darcov krvi v Bystrici: Najvzácnejšou tekutinou už pomohli desiatky ľudí

Má ju každý, no nie každý je ochotný, podeliť sa. Darcovia krvi pod Urpínom ukázali, že im nie sú ľahostajní ani cudzí ľudia. Koľkí sa rozhodli darovať krv a koľko prišlo prvodarcov?

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň darcov krvi v Bystrici: Najvzácnejšou tekutinou už pomohli desiatky ľudí
Zdroj: TASR

Národná transfúzna služba (NTS) v Banskej Bystrici evidovala od 7:00 do 13:00 záujem 84 darcov krvi, ktorí si k nim zatiaľ našli cestu počas utorkového Dňa otvorených dverí. Ten organizuje pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi NTS na všetkých svojich odberových pracoviskách po celom Slovensku. Darcovia sú tam vítaní až do 17:00.

Ako uviedla vedúca lekárka banskobystrického odberového centra NTS Jana Kotrčová, chodia zväčša „skalní“, teda pravidelní darcovia krvi, prvodarcov mali doteraz 15. Nie všetci, ktorí prišli, mohli darovať najvzácnejšiu tekutinu, ale aj záujem sa cení.

Nesmiernu spokojnosť však Kotrčová vyjadrila s „generálkou“ v piatok (10. 6.). Za celý deň zaznamenali v priestoroch NTS, ale najmä popoludní na banskobystrickom námestí, kde si v predstihu pripomínali Svetový deň darcov krvi, až 173 záujemcov o darovanie krvi.

Mottom tohtoročného svetového dňa je Krv nás všetkých spája. Cieľom kampane je vyjadrenie poďakovania darcom krvi a zdôraznenie „vzťahu“ medzi darcom a príjemcom vzácnej tekutiny. Upozorňuje na dôležitosť darcovstva krvi a snaží sa budovať v ľuďoch pocit spoluzodpovednosti za druhých, ktorým môžu zachrániť život.

Ako Kotrčová dodala, v súčasnosti nemajú hlásený deficit konkrétnej krvnej skupiny, ale letné mesiace sú ešte pred nimi. Tie totiž bývajú každoročne najkritickejším obdobím, v ktorom spotreba krvi stúpa a dochádza k nedostatku tej-ktorej skupiny.

Čítajte tiež:

Do Bystrice pravidelne precestujú desiatky kilometrov. Ich dôvod je vskutku šľachetný

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM