Jakub Forgács Správy

Svetové dni lesov a vody pod Urpínom: Priblížia život stromov aj unikátny žľab v Harmanci

Pod Urpínom budú v centre pozornosti lesy a voda! Bystričanom aj cezpoľným sa tak naskytáva jedinečná príležitosť, dozvedieť sa viac napríklad o životných prejavoch stromov, ale aj o kolobehu a význame vody v našich životoch.

Ilustračný obrázok k článku Svetové dni lesov a vody pod Urpínom: Priblížia život stromov aj unikátny žľab v Harmanci
Zdroj: TASR

Lesy a voda budú v centre pozornosti podujatí, ktoré pre žiakov, študentov i verejnosť pripravuje počas tohto týždňa Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici.

Žiakom priblížia životné prejavy stromov

„Z bohatej ponuky podujatí oslavujúcich Svetový deň lesov upozorňujeme na predstavenie projektu Beagle, ktoré pre žiakov I. stupňa základných škôl pripravuje naša agentúra na utorok na najväčšom banskobystrickom sídlisku Sásová,“ uviedla hovorkyňa SAŽP Monika Pastuchová.

Projekt Beagle je školský inovatívny vedecký projekt financovaný Európskou úniou. V rámci neho žiaci z viac ako 500 škôl z rôznych európskych krajín pozorujú tzv. fenologické fázy vybraných drevín, čiže sledujú životné prejavy stromov v závislosti od poveternostných podmienok a ročných období.

Maketa jedinečného vodného žľabu

Agentúra v spolupráci s partnermi z Poľska, Nemecka, Nórska, Veľkej Británie a Maďarska realizuje projekt Beagle už od roku 2010. „Do online projektu sa stále môžu pridať ďalší žiaci i pedagógovia. Stačí, ak sa zaregistrujú na stránke projektu, vyberú si vo svojom okolí jeden alebo viac stromov zo zoznamu a budú sledovať jeho fenologické fázy. Po zaznamenaní výsledkov a fotografií na webstránke ich môžu porovnať s údajmi z iných európskych škôl. Stromy nám jednoznačne ukazujú, ako sa mení životné prostredie. Pre nás sú príkladom, ako by sme mali žiť trvalo udržateľne," hovorí vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie, environmentálnu výchovu a vzdelávanie SAŽP Andrej Švec.

Pri príležitosti Svetového dňa lesov, ktorý bude v piatok organizuje SAŽP v spolupráci s Mestskými lesmi Banská Bystrica edukatívnu tvorivú dielňu, v rámci ktorej sú pre malých školákov pripravené ukážky halúzok, listov, machov, kameňov, parohov a prírodnín. Priamo v Dolnom Harmanci si môžu pozrieť aj maketu jedinečného vodného žľabu. Pripravená je tiež séria osvetových aktivít, tvorivých dielní a premietania filmov z videotéky festivalu Envirofilm.

Spoznajte dôležitosť a význam vody

Okrem aktivít k Svetovému dňu lesov pripravuje SAŽP počas tohto týždňa aj podujatia k Svetovému dňu vody. Cieľom Svetového dňa vody, ktorý pripadá na sobotu, je pripomínať si dôležitosť a význam vody, upozorňovať na stav vôd a viesť ľudí k ich ochrane.

Koľko pitnej vody je na Zemi, ako funguje kolobeh vody, prečo je pre vodné živočíchy dôležité povrchové napätie vody – aj na tieto otázky dostanú odpoveď tí žiaci základných škôl, ktorí prídu v utorok do Komunitného centra Sásová. Symbolický pozdrav Svetovému dňu vody pošlú v ten istý deň aj účastníci stretnutia na pôde Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela. V Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici sa navyše uskutoční výstava žiakov, ktorí sa zapojili do výtvarnej súťaže Zelený svet.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM