Michal Majer Kultúra

Svetlá Jadranu v Bystrici: Zažite kus slnečného Chorvátska!

Ak sa chcete aspoň na chvíľu preniesť do slnečného Chorvátska alebo sa inšpirovať, kde stráviť tohtoročnú dovolenku, navštívte v období od 17. júla do 24. augusta Štátnu vedeckú knižnicu v Banskej Bystrici, ktorá v spolupráci s Veľvyslanectvom Chorvá

Spojenie histórie, kultúrneho dedičstva, výnimočného kapitálu Chorvátskej republiky – to sú jadranské majáky, nič viac, nič menej. Kamenné svetlá na ostrovoch, mysoch chorvátskeho Jadranu sú vláknami, ktoré spájajú súčasnosť, minulosť a budúcnosť. Rôzne ľudské osudy a legendy vytvorili históriu, korunovanú morskou penou, zapísanú v ich kamenných stenách.

Koncom deväťdesiatych rokov 20. storočia sa štátna firma Plovput, ktorá zabezpečuje bezpečnosť plavieb po Jadrane, pustila do zložitého investičného projektu Kamenné svetlá s cieľom prezentovať toto hodnotné národné dedičstvo vo svete. Čo je také magické na svetelnom lúči majákov? Je toho veľa! Majáky sa nachádzajú v ťažko dostupnom teréne, na samote a poskytujú jedinečný pocit pôvodných krás. Najmenej meter hrubé múry z bieleho kameňa vytvárajú najpríjemnejšie letné sídlo na Jadrane. V krajinkách neodolateľnej krásy budovy majákov hostia turistov s dobrodružným duchom, ktorí v týchto historických príbytkoch hľadajú oddych od každodenného zhonu.

Táto výstava je skromný prínos minulosti, súčasnosti a budúcnosti majákov na východnom pobreží Jadranu. Buďte aj vy ich strážcovia – Strážcovia lampiónov historických hodnôt a príďte sa o ich nádhere a jedinečnosti presvedčiť na vlastné oči do priestorov Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici.

bystrica24.sk/ŠVK Banská Bystrica

majak
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM