Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Nikto nám nepovedal, že Banskú Bystricu ovládajú fašisti

Francúzskeho chlapca tmavej pleti surovo napadli v banskobystrickom bare. Rasistický útok úplne zmenil predstavy zahraničných študentov o Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nikto nám nepovedal, že Banskú Bystricu ovládajú fašisti
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Toto skutočne nie je reklama, ktorú by si Slovensko mohlo želať. Prestížny francúzsky denník Le Monde popisuje nepríjemnú skúsenosť partie francúzskych študentov, ktorí prišli na Univerzitu Mateja Bela do Banskej Bystrice na výmenný pobyt. Mladých chlapcov ohúrila krásna príroda okolitých hôr a aj keď o Slovensku veľa nevedeli, s nadšením chceli spoznávať novú kultúru. Ukázalo sa, že slovenská “pohostinnosť” má úplne inú podobu, ako by si človek mohol myslieť.

Nočná mora

Le Monde uvádza, že mladí študenti dorazili do Banskej Bystrice natešení a pripravení spoznávať nové vedomosti i zážitky. Krásny región plný “zalesnených kopcov a typických dedín” im na to ponúkal nekonečné možnosti. Lenže mladí ľudia sa chcú aj zabávať, a tak sa jedného večera vybrali do baru, čo sa im stalo osudným.

Partia Francúzov mala medzi sebou jedného černocha pôvodom z Čadu. Keď ho uvidel jeden z miestnych štamgastov, okamžite sa na neho vrhol. „Surovo ho udrel do tváre. Potreboval tridsať stehov na zošitie rany,uvádza Le Monde.

Študenti zostali z útoku zdesení. Ako píše denník, predpokladali, že sú ešte stále v EÚ, ale táto skúsenosť akoby ich preniesla do iného času a priestoru. „Nikto im nepovedal, že táto krásna oblasť, na prvý pohľad pokojná, je od roku 2013 riadená neonacistickou stranou,“ dodáva Le Monde

Fašistickí pohrobkovia

Napadnutí študenti preukázali odvahu, keď sa napriek nepríjemnej skúsenosti odhodlali na Slovensku zostať a dokončiť ročník. Ich domovské univerzity im totiž okamžite ponúkli možnosť vrátiť sa späť. Možno ich presvedčilo aj zopár pozitívnych reakcií od slovenských priateľov. Aj preto nezanevreli na celú krajinu.

Francúzsky denník opisuje Slovensko ako malú katolícku krajinu, ktorá sa stále celkom nevysporiadala so svojou fašistickou minulosťou z čias druhej svetovej vojny. „Cíti nostalgiu za klerikálnym fašistickým Slovenským štátom Jozefa Tisa, ktorý bol spojencom nacistického Nemecka.” Článok zmieňuje aj osobu banskobystrického župana Mariána Kotlebu, ktorý sa už v zahraničnej tlači stal symbolom podobných extrémistických útokov na Slovensku. Šéf ĽSNS sa odmietol vyjadriť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM