Jakub Forgács Správy

Súťaž na rýchliky medzi Bystricou a Bratislavou: Ministerstvo prehodnocuje jej nastavenie

Úspechom v súťaži má dopravca získať prevádzku vlakov na trati medzi Bystricou a metropolou Slovenska na desať rokov. Prečo sa ministerstvo rozhodlo prehodnotiť jej nastavenie?

Ilustračný obrázok k článku Súťaž na rýchliky medzi Bystricou a Bratislavou: Ministerstvo prehodnocuje jej nastavenie
Zdroj: TASR

Ministerstvo dopravy pod vedením Romana Brecelyho (#Sieť) prehodnocuje celkové nastavenie súťaže na rýchliky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. Podľa hovorkyne rezortu Karolíny Duckej chce ministerstvo spresniť a dokončiť prípravu podkladov, ktoré umožnia otvorenie záverečného kola súťaže.

Transparentnosť súťaže

„Chceme tým zachovať celkovú transparentnosť súťaže, ako aj zabezpečiť kvalitné a komplexné služby zo strany dopravcu na tejto trati,“ uviedla Ducká.

Keďže ide podľa jej slov o prvú reálnu súťaž na tento typ služby na Slovensku a v minulosti prebehla liberalizácia iba formou priameho zadania bez reálneho súťaženia, ministerstvo chce, aby bolo zabezpečené optimálne nastavenie súťažných podmienok.

Tender na prevádzku vlakov do Banskej Bystrice vyhlásilo ešte bývalé vedenie ministerstva v novembri minulého roka. Aktuálne tak ministerstvo zároveň dokončuje vyhodnocovanie dokumentácií, ktoré sa požadovali v žiadosti o účasť v tendri. Tu boli podľa Duckej viacerí žiadatelia vyzvaní na vysvetlenie alebo doplnenie predložených dokladov na preukázanie splnenia podmienok účasti.

Hľadanie rovnováhy

Termín, odkedy bude nový dopravca na linke jazdiť, bude podľa hovorkyne závisieť od ukončenia celého procesu súťaže. „Pričom treba ešte počítať aj s tým, že nový dopravca dostane dostatočne dlhý čas na to, aby si zabezpečil personál aj potrebnú techniku,“ avizovala Ducká.

Minister Brecely nechce podľa jej slov brániť liberalizácii, ktorá podľa neho prináša zvýšenie konkurencie a tiež komfortu pre cestujúcich. „Budeme preto citlivo hľadať rovnováhu medzi liberalizáciou a reguláciou tak, aby to bolo v prospech občanov,“ dodala. Práve lepšie služby a väčšia spokojnosť cestujúcich môžu podľa nej prilákať do verejnej dopravy viac ľudí, dostať ich z áut a čiastočne odbremeniť dnes preplnené cesty.

Prevádzku vlakov na trati medzi Bratislavou a Banskou Bystricou chce ministerstvo v rámci súťaže zveriť dopravcovi na desať rokov. Bude od neho očakávať zaistenie bezpečných, efektívnych a kvalitných služieb pre cestujúcu verejnosť. Ročne sa pritom na trase predpokladá výkon v rozsahu 1,5 milióna vlakových kilometrov.

Čítajte tiež:

Hotová lahôdka pre bikerov: Cyklotrasy v okolí Bystrice, ktoré sa oplatí vyskúšať

KOMPLETNÝ PROGRAM: Na oslavách výročia SNP vojenský tábor aj rocková kapela z USA

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM