Monika Obrtalová Krimi

Súdia expolicajta obžalovaného z vraždy

Na Krajskom súde v Banskej Bystrici dnes pokračoval proces s 35-ročným Marekom Č. z Lučenca, ktorého prokurátor obžaloval zo spáchania vraždy. Bývalému policajtovi kladie za vinu, že od 24. do 31. mája 2002 mal služobnou zbraňou zavraždiť 28-ročného

Obžalovaný Marek Č. spáchanie spomínaného skutku popiera a tvrdí, že je nevinný. Súd pojednáva v neprítomnosti obžalovaného, ktorý sa síce v apríli na začiatku pojednávania zúčastnil, avšak súd potom požiadal, aby konal v jeho neprítomnosti. Keďže viacerým svedkom sa nepodarilo doručiť predvolanie, senát dnes hlavné pojednávanie odročil.

Na súde dnes vypovedal okrem iných aj Vladimír K., ktorého nevlastný otec zavraždeného označil za osobu, „ktorá môže vniesť svetlo do tohto prípadu“. Vladimír to odmieta s tým, že sa kamarátil so Zoranom i s Marekom. O vražde a jej páchateľovi, prípadne páchateľoch, nič konkrétne nevie. Zoran ho asi týždeň až dva predtým ako zmizol, požiadal o pôžičku pretože „peniaze potreboval na obchod, na ktorom dobre zarobí“. Peniaze mu však nepožičal, pretože ich vtedy nemal. Predtým si navzájom peniaze požičali viackrát, no „kamarátsky“ a bez úrokov.

Telo zavraždeného Zorana našli 3. júna 2002 vo vode zaplaveného kameňolomu v Šiatorskej Bukovinke v Lučeneckom okrese. Mŕtvola mala zviazané nohy a ruky a ku koženému opasku pripevnenú asi desať kilogramovú kovovú záťaž a päťlitrový kanister naplnený štrkom. Jeden výstrel z pištole kalibru 9 milimetrov, pri expertíze sa potvrdilo, že to bola služobná zbraň Mareka Č., zasiahol Zorana do hlavy. Tri ho zasiahli do hrude a jeden do chrbta, ďalší výstrel sa odrazil od vreckového nožíka, ktorý mal vzadu za opaskom.

Zoran odišiel ráno 24. mája 2002 z bytu, v ktorom býval s matkou a otčimom. Mal pri sebe viac ako 3 tisíc eur s tým, že ide urobiť pre neho výhodný obchod. O tom aký, nechcel matke povedať, ale ubezpečil ju, že to nie je nič protizákonné. Matka na súde vypovedala, že syn bol voči cudzím ľuďom nedôverčivý a veril iba kamarátom. Zavraždiť ho podľa nej mohol iba niekto, s kým sa poznal dlhšiu dobu a dôveroval mu. S Marekom Č. sa stretával a poznal približne dva roky.

Marek Č. mal vlastný byt ktorý splácal, no býval u rodičov. V júni po vražde Zorana predal svoje staršie auto za viac ako 2 tisíc eur a hneď si kúpil iné za takmer 4 tisíc eur. V čase, keď došlo k vražde, bol dlhodobo práceneschopný. Služobnú zbraň mal však aj vtedy doma. Tvrdil, že ju nechával i v aute. Odtiaľ ju mohol niekto zobrať, zavraždiť ňou Zorana a potom ju vrátiť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM