Monika Obrtalová Krimi

Sudca dostal za prijímanie úplatkov 7 rokov

Nepodmienečný sedemročný trest uložil dnes sudcovi Vlastimilovi V. z Topoľčian samosudca Špecializovaného trestného súdu. Odpykať si ho má v ústave na výkon trestu s najmiernejším strážením. Okrem toho mu uložil aj zákaz vykonávať funkciu sudcu na pä

Pre prípad, že by tento peňažný trest úmyselne maril, určil mu súd náhradný trest – dva mesiace nepodmienečne. Súd ho uznal vinným za spáchania trestných činov prijímania úplatku a nenáležitej výhody a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Spolu s Vlastimilom V. súdili aj advokáta Jaroslava V. (37) a podnikateľa Miroslava S. (37), obaja sú z Partizánskeho. Tých samosudca odsúdil na trest 18 mesiacov, s podmienečným odkladom jeho výkonu na tri roky. Obaja sa dopustili trestného činu poskytnutia úplatku verejnému činiteľovi. Rozsudky nie sú právoplatné. Advokát zastupujúci obžalovaných voči nim zahlásil odvolanie hneď po ich vynesení. Prokurátor sa vzdal práva odvolať sa, pretože samosudca v rozsudku vyhovel jeho návrhu.

Vlastimil V. začiatkom roku 2003, keď bol sudcom Okresného súdu v Partizánskom, mal prevziať úplatok 332 eur od staršej ženy. Za to, že zmierni trest pre jej syna. Po prevzatí úplatku Vlastimil V. odsúdil Petra Š. na miernejší trest, než aký mu predtým vymerali trestným rozkazom. Za ďalších 332 eur prisľúbil žene, že pre jej syna vybaví odpustenie uloženého už zníženého trestu. Neskôr, keď konanie voči jej synovi prešlo na Okresný súd v Topoľčanoch, kam prešiel aj sudca, znovu za 332 eur žene sľúbil, že jej synovi v prípade, ak pôjde do väzenia, zabezpečí v ňom lepšie podmienky.

Okrem toho Vlastimil V. mal v októbri 2005 počas svojho pôsobenia na súde v Topoľčanoch zobrať úplatok 332 eur za to, že obžalovanému Petrovi T. uloží iba nepodmienečný trest. Advokát Jaroslav V. mal byť v tomto prípade sprostredkovateľom poskytnutia úplatku, o čo ho mal požiadať Miroslav S. Obžalovaný Peter T. dostal trest 18 mesiacov, ktorého výkon mu sudca odložil na skúšobnú dobu 30 mesiacov.

Podľa samosudcu Špecializovaného trestného súdu sa výpoveďami svedkov a ďalším dokazovaním preukázalo, že sudca, advokát i podnikateľ sa spomínaných trestných činov, za ktoré im uložil tresty, dopustili.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM