Monika Obrtalová Krimi

Súd zamietol návrh na obnovu konania

Senát Špecializovaného trestného súdu zamietol dnes návrh na povolenie obnovy konania, o ktoré požiadal bývalý šéf nebankového subjektu AGW Matúš Grega. Toho bývalý Špeciálny súd v Pezinku odsúdil postupne na 10 a pol ročný trest odňatia slobody.

Najprv v apríli 2008 schválil súd dohodu o vine a treste uzavretú medzi Gregom a prokurátorom, podľa ktorej dostal Grega nepodmienečný trest na 8 a pol roka. Okrem toho mu uložil aj peňažný trest vo výške viac ako 66 tisíc eur. Pokiaľ by ho úmyselne nesplnil, nepodmienečný trest sa zvýši o dva roky. Keďže Grega v stanovenej lehote danú sumu nezaplatil, 1. októbra 2008 mu Špeciálny súd v Pezinku pôvodný trest predĺžil o ďalšie dva roky.

Dnešné rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu o spomínanom návrhu na povolenie obnovy konania podaným Gregom nie je právoplatné. Prokurátor sa síce práva odvolať voči nemu vzdal, avšak odsúdený sa po porade so svojím advokátom voči uzneseniu odvolal. O uznesení preto rozhodne Najvyšší súd Slovenskej republiky.

Grega a jeho obhajca dnes na súde tvrdili, že odsúdený je nemajetný a preto peňažný trest splniť nemohol. Pri ukladaní trestu mal podľa nich bývalý ŠS preskúmať majetkové pomery Gregu, čo neurobil. Preto bol peňažný trest nevymožiteľný. Senát ŠTS sa však stotožnil s prokurátorom, ktorý konštatoval, že terajšie majetkové podmienky odsúdeného sú rovnaké, ako boli v čase uzatvárania dohody o vine a treste. Rovnako tak i v čase jej schválenia súdom. Už vtedy musel vedieť o svojich materiálnych podmienkach a teda aj o tom, že peňažný trest nebude môcť splniť. Dohodu o vine a treste navyše navrhol uzavrieť prokurátorovi Grega spolu so svojím obhajcom. Terajší návrh na povolenie obnovy konania je preto podľa prokurátora neopodstatnený.

Gregu súd uznal vinným zo spáchania trestných činov podvodu, a falšovania verejnej listiny, úradnej pečiatky a z pokračujúceho podvodu. Prostredníctvom asi 50 pobočiek uzatváral s klientmi zmluvy o tichom spoločenstve a zmluvy o pôžičke. Klientom sľuboval úroky v niektorých prípadoch až takmer 40 percent, čím ich uviedol do omylu. Keďže v rokoch 2000 až 2001 sa dostal do hospodárskej straty, založil si spoločnosť AGW s nereálnym vlastným imaním, ktoré neustále navyšoval.

V riadnom procese mu hrozil až 12-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody, pri dohode o vine a treste však bolo možné tento trest znížiť. Podľa prokuratúry pripravil viac ako 26.700 ľudí o takmer 83 miliónov eur. Poškodení klienti nebankovky AGW si mohli uplatniť svoje nároky v občiansko-súdnom konaní, Grega však tvrdil, že nemá financie na ich vyplatenie. Odsúdený Grega si trest odpykáva v I. nápravnovýchovnej skupine.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM