Michal Majer Krimi

Súd pojednávanie v kauze Ján Č. odročil

Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes nerozhodol o odvolaní prokurátora voči rozsudku banskobystrického Okresného súdu v kauze Jána Č. (36) z Čierneho Balogu v okrese Brezno. Ten ho síce uznal za vinného zo spáchania trestných činov ublíženia

Bývalý riaditeľ civilnej bezpečnostnej služby Security 3, ktorej majiteľom mal byť Mikuláš Černák, údajný šéf banskobystrického podsvetia, bol už predtým právoplatne odsúdený za spáchanie iného trestného činu na 13-ročný nepodmienečný trest a prvostupňový súd od jeho ďalšieho potrestania upustil. Spomínaný trest totiž považoval za dostatočný na jeho prevýchovu. Prokurátor s tým nesúhlasí a žiada pre Jána Č. prísnejší trest.

Spolu s Jánom Č. súdili aj Róberta K., ktorý mu mal pomôcť ujsť spred policajnej budovy, do ktorej ho predvolali na výsluch. Senát okresného súdu Róberta K. spod obžaloby oslobodil. Podľa neho sa nepodarilo preukázať, že sa naozaj dopustil útoku na verejného činiteľa, za ktorý ho obžalovali. Aj proti tomuto verdiktu súdu sa prokurátor odvolal. Kým Jána Č. dnes na súd priviedla eskorta, Róbert K. sa na pojednávanie nedostavil. Zásielku zo súdu si neprevzal, o termíne verejného pojednávanie ale vedel od svojej obhajkyne. Prokurátor dnes navrhol senátu odvolacieho súdu, aby Róberta K. vylúčil na samostatné konanie. Ten jeho návrh neakceptoval s tým, že vec Jána Č. súvisí s vecou Róberta K. Verejné pojednávanie preto odročil na 14. septembra.

Podľa obžaloby v októbri 2005 po prepustení z väzby Ján Č. udrel v istom bare v meste pod Urpínom po predchádzajúcom konflikte bejzbalovou palicou 47-ročného Španiela. O niekoľko dní potom ušiel z policajnej stanice, kde ho predvolali ako podozrivého z útoku na Španiela a kde mal v tejto veci vypovedať. Polícia ho na základe vydaného zatykača zadržala v júni 2008 pri cestnej kontrole vo Zvolene. Predstavil sa vtedy sfalšovanými dokladmi na meno iného muža. V prípravnom konaní i na súde sa Ján Č. priznal k sfalšovaniu dokladov. Odmietol, že by na Španiela v bare zaútočil a zranil ho. Tiež to, že z polície 3. novembra 2005 po výsluchu za pomoci komplica Róberta K. ušiel. Súd mu neuveril a konštatoval, že trestných činov, z ktorých bol obžalovaný, sa dopustil.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM