Monika Obrtalová Krimi

Súd pojednával vo veci vraždy na Donovaloch

Na Okresnom súde Banská Bystrica sa dnes opätovne začalo hlavné pojednávanie s 26-ročným Bratislavčanom Drahošom B., ktorého prokurátor obžaloval zo spáchania obzvlášť závažného zločinu vraždy a zo zločinu vraždy v štádiu pokusu.

Senát spomínaného súdu v októbri minulého roku už obžalovaného odsúdil na 15 rokov nepodmienečne, trest si mal odpykať v ústave na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Voči rozsudku sa odvolal prokurátor, ktorý žiadal prísnejší trest. Odvolal sa aj obhajca obžalovaného.

Odvolací druhostupňový súd o odvolaniach nerozhodol, ale vec vrátil prvostupňovému súdu na nové prerokovanie a rozhodnutie. Podľa jeho názoru bolo potrebné odstrániť rozpory vo výpovediach svedkov a vypočuť znalca z odboru súdneho lekárstva, ktorý sa mal vyjadriť k zraneniam, ktoré pri konflikte na Donovaloch utrpel Drahoš B. Keďže jeho obhajca dnes po výpovediach svedkov a súdneho znalca žiadal doplniť dokazovanie o výpovede ďalších svedkov, predseda senátu pojednávanie odročil na 22. septembra.

Podľa obžaloby mal Drahoš B. v nedeľu 1. februára minulého roku na Donovaloch približne o 3.00 hodine ráno zavraždiť 29-ročného Petra Bobora z Banskej Bystrice. K incidentu medzi nimi došlo pred vchodom do reštaurácie Stodola a to po predchádzajúcej slovnej potýčke. Bratislavčan tam obeť dvakrát pichol nožom, pričom ju zasiahol do stehna ľavej nohy a do hrudníka. Rana do hrudníka bola smrteľná, čepeľ zasiahla srdce Banskobystričana. Ten zraneniu podľahol na mieste konfliktu.

Útočník po čine ušiel na chatu rodičov, kde sa preobliekol, zobral si odtiaľ pištoľ na malokalibrové náboje a vyšiel von. Krátko na to sa stretol s dvoma usporiadateľmi zo Stodoly, ktorí ho išli hľadať. Viackrát na nich mal vystreliť, ale nezasiahol ich. Po tom, ako vystrieľal náboje zo zásobníka, sa im ho podarilo spacifikovať a odovzdať členom SBS, ktorých privolali. Drahoš B. pred konfliktom vypil väčšie množstvo alkoholu a tvrdí, že na usporiadateľov nemieril, strieľal len na výstrahu do zeme, aby ich zastrašil. Tí však aj dnes vypovedali, že mieril na nich a následne aj strieľal.

Obhajca obžalovaného už skôr tvrdil, že jeho klient sa stal účastníkom hromadnej šarvátky a nožom sa iba bránil pred útočníkmi, pričom nikomu nechcel ublížiť. Podľa znalca z odboru mechanoskopie smrtiaci nôž má síce dve poistky, použiť je ho však možné už po uvoľnení jednej z nich. Pištoľ z chaty podľa obhajcu zobral, pretože sa chcel vrátiť pre kamaráta, ktorému údajne hrozilo, že ho napadnú tí istí útočníci ako jeho a chcel mu preto pomôcť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM