Monika Obrtalová Krimi

Súd oslobodil muža obžalovaného z vraždy

Senát banskobystrického Krajského súdu zamietol dnes odvolanie prokurátora voči rozsudku Okresného súdu Banská Bystrica, ktorý v januári tohto roku opätovne oslobodil 37-ročného Petra Z. z Michalovej v okrese Brezno, obžalovaného zo spáchania vraždy

Banskobystrický súd ho hneď po vynesení spomínaného rozsudku vzal do vyšetrovacej väzby a do 10 dní ho vydá Slovenská republika do Česka. Tam ho totiž právoplatne odsúdili na desať mesiacov nepodmienečne a trest si má odpykať v českom väzení. Trest dostal od Obvodného súdu Praha 9 a to za podielníctvo. Dokázali mu, že prechovával veci o ktorých vedel, že pochádzali z krádeží. Okrem toho ho ten istý súd stíha ešte aj za lúpež, ktorej sa mal v Česku dopustiť. Peter Z. s vydaním do Česka súhlasil a vzdal sa práva podať sťažnosť voči verdiktu banskobystrického súdu o jeho vydaní.

Prvý oslobodzujúci verdikt pre neho v súvislosti z vraždou vyniesol prvostupňový súd už v júni minulého roku, avšak prokurátorka sa voči nemu odvolala. Banskobystrický súd jej vtedy vyhovel, rozsudok okresného súdu zrušil a nariadil vo veci znovu konať a rozhodnúť. Ten však rozhodol rovnako ako v prvom prípade. Dnešné rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné a nie je voči nemu možné podať žiaden riadny opravný prostriedok.

Krajský súd sa dnes stotožnil s názorom okresného súdu, že sa nepodarilo dostatočne preukázať ani vyvrátiť, že Peter Z. skutok naozaj spáchal. Existuje totiž len jeden svedok a ďalších sa zabezpečiť nepodarilo. Rovnako tak ani iné dôkazy.

Podľa obžaloby mal Peter Z. ešte v novembri 1995 zavraždiť v Pohronskej Polhore na Horehroní vtedy 42-ročného podnikateľa Petra Kuzmu z Banskej Bystrice. Polícii to však až v roku 2004 oznámil Milan S., počas svojho pobytu vo vyšetrovacej väzbe. S tým, že bol pri tom, keď v dome jeho starých rodičov v Pohronskej Polhore, kde býval po predchádzajúcej hádke kvôli dlhom, udrel Peter Z. po hlave kovovou tyčou. Mal byť pri tom aj ďalší muž, ktorý tam prišiel spolu s Petrom Z., ale toho nepoznal. Násilník potom vykopal v maštali jamu, do ktorej obeť položil a zahrabal, pri čom mu pomáhal jeho komplic. Policajti tam pozostatky mŕtveho po svedkovom oznámení naozaj našli.

Obžalovaný, ktorý spáchanie skutku popiera, ako aj obhajca označili svedka za nedôveryhodného. Poukázali na to, že práve on mal Kuzmovi, s ktorým pašoval z Ukrajiny cigarety, dlhovať peniaze. Svedok sa navyše liečil na psychiatrii a v Rakúsku ho odsúdili za lúpež, kde si teraz v jednom z tamojších väzení odpykáva viacročný trest za lúpež. Milan S. po pôvodnej výpovedí už v tejto veci viackrát vypovedať odmietol, a to aj pred rakúskymi orgánmi s tým, že sa obáva o svoj život.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM