Michal Majer Krimi

Súd oslobodil exposlanca Karlina a riaditeľa BBSK Mráza

Krajský súd v Banskej Bystrici dnes zamietol odvolanie a potvrdil rozsudok Okresného súdu, ktorý oslobodil spod obžaloby exposlanca Národnej rady SR Gabriela Karlina (ĽS – HZDS) a bývalého riaditeľa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milana

„Podľa krajského súdu bolo odvolanie nie dôvodné a nebolo dokázané, že skutok, pre ktorý sú obžalovaní stíhaní, sa stal,“ informovala TASR hovorkyňa Nina Spurná. Rozhodnutie odvolacieho súdu je tak právoplatné. Potvrdil sa rozsudok samosudcu okresného súdu, ktorý rozhodol ešte 28. septembra 2009. Ten vtedy konštatoval, že sa nepodarilo dostatočne preukázať, že Karlin a Mráz skutok, za ktorý ich stíhali, naozaj spáchali. Poukázal na viacero rozporov vo výpovediach hlavného svedka, ktorý bol agentom polície. Nedostatočné boli aj niektoré dôkazy získané políciou. Takými sú aj zvukové záznamy z telefonických rozhovorov obžalovaných i z miestnosti, v ktorej k spáchaniu skutku malo dôjsť. Nedá sa vylúčiť, že došlo k manipulácii s nimi, pretože sú na nich výpadky signálu, čo potvrdili aj znalci z Ústavu súdneho inžinierstva pri univerzite v Žiline. Nezistilo sa ani to, ako sa úplatok dostal do poslancovho kufríka. Poslanec i riaditeľ od začiatku spáchanie trestnej činnosti popierali a prípad považovali za účelový komplot na ich diskreditáciu. K dnešnému verdiktu súdu sa nevyjadrili.

V obžalobe podanej prokurátorom sa uvádza, že Karlin si úplatok 16.597 eur (500.000 Sk) v novembri 2003 vypýtal od podnikateľa Juraja H. v reštaurácii istého banskobystrického hotela. O niekoľko dní neskôr ho od neho aj za prítomnosti Mráza mal prevziať v kancelárii krajskej organizácie ĽS-HZDS. Jurajovi H. mali za to sprostredkovať zákazku na dostavbu telocvične pri istej strednej škole v Žiari nad Hronom. Žiadali od neho päť percent z investičných a dodatkových nákladov potrebných na spomínanú rekonštrukciu.

V máji 2005 vymeral iný samosudca Okresného súdu Banská Bystrica Gabrielovi K. nepodmienečný trest 12 mesiacov, ako aj peňažný trest 3319 eur (100.000 Sk). Mráza však spod obžaloby oslobodil pre nedostatok dôkazov. Voči rozsudku sa odvolali Karlin i prokurátorka. Odvolací senát banskobystrického Krajského súdu im vyhovel, zrušil rozsudok prvostupňového súdu a vec mu vrátil na nové konanie a rozhodnutie. Zistil totiž niektoré pochybenia, ku ktorým došlo už v predprípravnom a v prípravnom konaní a ktoré nebolo možné v odvolacom konaní opraviť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM