Monika Obrtalová Iné športy

Šturec preveril amatérov

29. a 30. mája sa na Šturci konali Medzinárodné preteky automobilov do vrchu pre amatérov pod názvom "Tatry Donau Cup". Do súťaže sa zapojilo 76 jazdcov, ktorí si svoje vodičské schopnosti vyskúšali na náročnej 6 kilometrovej trati. Zvíťazi

Na Šturci sa vôbec po prvýkrát uskutočnili preteky nelicencovaných jazdcov, teda amatérov. „Takáto akcia je vlastne prínosom pre bezpečnosť cestnej premávky. Cieľom je, aby sa aj širšia motoristická verejnosť, najmä mladí vodiči, naučili jazdiť v náročných podmienkach a osvojili si tak vodičské zručnosti,“ povedal o hlavnej myšlienke podujatia Juraj Smrečan z ÚAMK, ktorá podujatie zorganizovala.

Skúsenosti mohli jazdci načerpať na uzavretom okruhu, ktorý viedol z Dolného Harmanca po Turčianske Teplice, kde pretekárov čakalo 55 zákrut s prevýšením 383 metrov. „Práve tieto športové parametre radia Šturec medzi európsku špičku. Príjemným prekvapením pre prihlásených bola aj zvýšená bezpečnosť na trati. Napríklad opravený asfalt, pridané a opravené zvodidlá a ako absolútna novinka na kopcových pretekoch boli vybudované bezpečnostné valy v kritických ľavotočivých zákrutách. Bez nadsadenia možno povedať, že na tohtoročných pretekoch bola na Šturci v celej jeho pretekárskej ére, teda od roku 1996, najbezpečnejšia trať,“ pochválil sa Smrečan.

Kvôli škaredému počasiu museli organizátori upustiť od predstavenia jazdy na motocykloch a veteránoch, ktorá bola pripravená pre návštevníkov. „Preteky sa pripravovali, ale aj konali v mimoriadne ťažkých poveternostných podmienkach. Skrátka lialo takmer nepretržite od začiatku súťaže až po vyhlasovanie výsledkov. Keď som mal odovzdať pohár víťazovi, musel som z neho najprv vyliať dažďovú vodu. No aj napriek boju s mokrým živlom nedošlo k vážnejším nehodám, a to je najdôležitejšie,“ priznal sa organizátor podujatia.

Preteky zabezpečoval celkovo viac ako 90-členný kolektív organizátorov, traťových komisárov, rozhodcov a časomeračov. Podľa slov kompetentných bola významná aj pomoc Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií a Slovenskej správy ciest, ktorá kvôli víkendovým pretekom dokonca uzatvorila na Šturci cestu I/14. „Súťaž si chceme zopakovať ešte v septembri, ale všetko bude závisieť od podpory okolia. Na budúci rok je to takmer isté. Dokonca sa zaoberáme aj myšlienkou pripraviť podobné podujatie pre motorkárov,“ povedal na záver Smrečan.

moo Foto: tatrydonaucup.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM