Jakub Forgács Kultúra

Študentský divadelný súbor UMB boduje. Úspech hry podčiarkli aj prvé ocenenia!

Pod Urpínom máme šikovných divadelníkov nielen v radoch profesionálov. Dôkazom je aj študentský univerzitný súbor bystrickej UMB. S akou hrou zabodoval u divákov a za čo sa dočkal ocenení?

Ilustračný obrázok k článku Študentský divadelný súbor UMB boduje. Úspech hry podčiarkli aj prvé ocenenia!
Zdroj: UMB

Divadelná hra Ženy národné, nádoby strieborné, na motívy textu Jany Juráňovej Misky strieborné, nádoby výborné, sa po prvýkrát predstavila bystrickému publiku začiatkom decembra 2015. Inscenácia predstavuje prvú premiéru študentského univerzitného divadelného súboru Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici pod názvom UNIS UMB.

Unikátnosť aj univerzitnosť

Kolektív vznikol v akademickom roku 2015/2016 zo študentskej iniciatívy a svojím pomenovaním vyjadruje uni-kátnosť a uni-verzitnosť na akademickej pôde – že sa členovia a členky chcú tvorivo a umelecky formovať mimo školských kurikul, dobrovoľne a v rámci ich vlastného času. Tiež veria, že nadobudnuté skúsenosti zúročia aj pri ich profesionálnej praxi v pozícii učiteľov a učiteliek, keď budú môcť získané ďalej posúvať svojim žiakom a žiačkam.

Nadšený novovzniknutý divadelný súbor sa pre úspech hry rozhodol pre reprízy svojho debutu. Kapacity priestoru v Štátnej vedeckej knižnici sa zaplnili do posledného miesta dňa 24. februára 2016, a to dokonca dvakrát. Reprízy divadelného súboru nielen splnili očakávania, ale opäť ich aj prekročili. Po predstaveniach, na ktorých sa zúčastnili aj odborníci divadelného umenia, dostali členky a členovia divadelného súboru UNIS UMB možnosť účinkovať na Karvašovej Bystrici.

Dvojnásobné ocenenie

V rámci programu prehliadky divadelný súbor odohral svoje predstavenie 30. marca 2016. Z tretieho ročníka Karvašovej Bystrice si študentský divadelný súbor odniesol dve ocenenia, Tereza Prielomková získala Cenu poroty za herecký výkon v postave Adely Ostrolúckej a Dušana Ambróša ocenila porota za herecký výkon v postave Ludevíta Štúra.

Študentský divadelný súbor taktiež získal pozornosť členov Iniciatívy banskobystrických rodičov. Pre učiteľov a učiteľky ku Dňu učiteľov zorganizovali podujatie, v rámci ktorého sa v priestoroch Gymnázia Andreja Sládkoviča 19. apríla 2016 odohrala ďalšia repríza hry Ženy národné, nádoby strieborné.

V dňoch 25. – 29. apríla sa v Prešove konala prehliadka univerzitných divadelných súborov Akademický Prešov, ktorá má dlhoročnú tradíciu. V programe Akademického Prešova bola hra študentského súboru z UMB zaradená dňa 27. apríla 2016. Študentský divadelný súbor UNIS UMB sa rozhodol, že Akademický Prešov bol výstižným miestom aj časom pre poslednú reprízu jeho prvej inscenácie.

Blíži sa čas ukončenia akademického roka, ktorý pre študentov a študentky UMB predstavoval veľmi plodné obdobie. Po derniére predstavenia Ženy národné, nádoby strieborné otvorili členovia súboru dvere novému predstaveniu, na ktoré sa môžete tešiť na prelome rokov 2016 – 2017. Ambíciou UNISu UMB je i naďalej sa rozvíjať, do svojich radov prijať nových členov a členky rôznych študijných odborov, a tak obnoviť tradíciu divadelného súboru na akademickej pôde UMB.

Čítajte tiež:

Hokejisti bystrickej UMB ukázali srdce: Vydražili dresy, aby pomohli nevyliečiteľne chorým deťom

ROZHOVOR s talentovaným hudobníkom Dominikom. Oduševnenie pre hudbu a nová pesnička

Text: Marek Čiernik (študent FF UMB, 1. rok Mgr.)

Zdroj: UMB
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM