Peter Dóža Od Vás

Študenti banskobystrického Gymnázia J.G.Tajovského navštívili Terezín

V rámci programu Comenius sa študenti Bilingválnej Sekcie Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského zapojili do projektu s názvom „Po stopách Roberta Desnosa“, na ktorom spolupracujú so Slovanským Gymnáziom v Olomouci a s Collège Guillaume Cale v Nanteuil le Haudouin vo Francúzsku.

Ilustračný obrázok k článku Študenti banskobystrického Gymnázia J.G.Tajovského navštívili Terezín
Foto: Peter Dóža

Cieľom projektu je film, ktorý má verejnosti priblížiť život francúzskeho básnika Roberta Desnosa. Pracovným jazykom projektu je francúzština.

Pre účely tohto projektu sa štyria študenti (Peter Kottman, Lenka Krížová, Eva Oravcová, Euridika Rusková) a dve profesorky (Mgr. Eva Kostková, Mgr. Jaroslava Zboranová) zúčastnili návštevy Prahy, Terezína a mesta Olomouc. Pracovná skupina z Gymnázia Tajovského prišla vo štvrtok 4.4. do Prahy, kde sa po prehliadke mesta stretla so svojimi českými partnermi.

Nasledujúce ráno sa účastníci projektu vydali na exkurziu do Terezína, miesta deportácie a úmrtia Roberta Desnosa, kde sa zúčastnili prehliadky Malej pevnosti, Magdeburských kasární a Krematória. Mali taktiež možnosť nazrieť do dokumentov miestneho archívu. Vo všetkých priestoroch natáčali a fotografovali vďaka vopred vybavenému povoleniu. Získaný materiál bude použitý v pripravovanom dokumentárnom filme. Návšteva Malej pevnosti aj s výkladom sprievodkyne ukázala študentom neľudské podmienky, v ktorých žili a umierali odporcovia režimu v časoch fašistickej diktatúry a Druhej svetovej vojny.

Po exkurzii študentské pracovné skupiny odcestovali do Olomouca, kde boli slovenskí študenti ubytovaní v rodinách českých partnerov.

V rámci projektu sa uskutočnia ešte dve stretnutia, jedno v októbri 2013 v Banskej Bystrici a druhé na jar 2014 v Nanteuil vo Francúzsku.

Peter Kottman, žiak 1.ročníka Gymnázia Tajovského

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM