Michaela Mozolányová Rôzne

Stroje, ktoré na leteckých dňoch v Sliači určite zaujmú: Uvidíme aj veterána vietnamskej vojny!

Veľká premiéra na leteckých dňoch! Organizátori odkryli ďalší tromf a ten stojí naozaj za to. Ozajstným lákadlom v Sliači bude tentokrát veterán vietnamskej vojny aj vojenské dopravné lietadlo novej generácie.

Ilustračný obrázok k článku Stroje, ktoré na leteckých dňoch v Sliači určite zaujmú: Uvidíme aj veterána vietnamskej vojny!
Foto: Katarína Oravská

Veterán Vietnamskej vojny, stíhačka F-4 Phantom II a vojenské dopravné lietadlo novej generácie C-27J Spartan sú najnovšími akvizíciami organizátorov tohtoročných Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014. Uskutočnia sa už o necelý mesiac, 30. a 31. augusta na Leteckej základni na Sliači.

Ako sa píše na stránke SIAF, lietadlá F-4 Phantom sa v modifikovanej verzii F-4G používali ešte aj počas vojny v Iraku v roku 1991, pri čom patrili medzi najaktívnejšie lietadlá spojeneckých síl. Lietadlo C-27J Spartan sa už dávno stalo pojmom v Európe a v krajinách NATO. Je svetovo najpredávanejším vojenským dopravným lietadlom novej generácie stredného doletu. V súčasnosti je vo výzbroji talianskych, gréckych, bulharských, rumunských, amerických, austrálskych vzdušných síl, vzdušných síl Litvy a Čadu. Návštevníci leteckých dní budú mať možnosť vidieť Spartana na základni na Sliači aj v rámci dynamickej ukážky.

Hlavným organizátorom leteckých dní je Slovenská letecká agentúra. V roku 2005 a 2006 usporiadala letecké dni so zahraničnou účasťou Slovak Air Fest na Leteckej základni Sliač. V roku 2007 založila pilotný projekt Národných leteckých dní na letisku v Piešťanoch. Nasledujúci rok pokračovala v založenej tradícií leteckých dní a zorganizovala Slovak Air Fest, Letecké dni Očová 2008. V roku 2011 sa organizácia podujatia opäť vrátila na letisko Sliač. Rekordným ročníkom sa stal rok 2012, kedy Leteckú základňu Sliač navštívilo vyše 115.000 nadšencov pre lietanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM