Jaroslav Dodok Samospráva

Písomné maturity začínajú testami zo slovenčiny

Písomné maturitné skúšky čakajú viac ako 57-tisíc študentov posledných ročníkov stredných škôl. Maturanti odštartujú skúšku dospelosti 12. marca písomnou maturitou zo slovenského jazyka a literatúry.

Ilustračný obrázok k článku Písomné maturity začínajú testami zo slovenčiny
Foto: Jaroslav Dodok

Na druhý deň pokračujú písomnou skúškou z cudzieho jazyka a 14. marca písomne preveria ich znalosti z matematiky.

Dve úrovne jazykových testov

Písomky z maďarského, či ukrajinského jazyka a literatúry nasledujú 15. marca. Písomná časť sa skladá z externej časti – štátom zadaných jednotných testov a internej časti – slohovej práce na centrálne zadanú tému. Zabezpečuje ich Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

V rámci externej časti maturantov pri vyučovacích jazykoch čaká 90-minútový test, ktorý obsahuje 40 úloh s výberom odpovede a 24 úloh s krátkou odpoveďou.

Na test z matematiky dostanú 120 minút a popasujú sa s 20 úlohami s krátkou odpoveďou a 10 úlohami s výberom odpovede.

Pri cudzích jazykoch budú mať k dispozícii 120 minút. Môžu si vybrať medzi testami s dvoma úrovňami – B1 a B2, na ktoré budú mať 100 alebo 120 minút.

Dôležitejšia je písomná časť

Na písomnú časť maturitnej skúšky sa bude klásť väčší dôraz. Pre úspešné zvládnutie maturity bude potrebné napísať externý test na viac ako 33 percent alebo získať zo slohovej práce viac ako 25 percent bodov. V prípade, že maturant dostane z ústnej skúšky známku štvorku, na to, aby úspešne zmaturoval, bude potrebovať viac ako 33 percent bodov z externého testu a súčasne aj viac ako 25 percent bodov zo slohovej práce.

Ak maturant neuspeje v písomnej skúške, môže ísť na ústnu maturitu a písomnú skúšku si bude musieť zopakovať. Na opravnú skúšku sa potom bude musieť prihlásiť u riaditeľa školy do 30. septembra nasledujúceho školského roka.

Distribúciu maturitných testov budú sprevádzať osvedčené bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k úniku otázok. Zásielky nepôjdu priamo do škôl, ale na 40 distribučných miest, kde si ich riaditelia škôl v deň skúšky vyzdvihnú. Ďalším bezpečnostným opatrením sú ochranné prvky na testoch a ich jednoznačná identifikácia, na základe čoho vie NÚCEM presne určiť, komu a kedy boli testy doručené.

Témy písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa žrebujú pod dohľadom notára v Slovenskom rozhlase a následne sa vyhlásia v deň písomných maturít. Ústna forma internej časti maturity študentov čaká od 20. mája do 7. júna 2013.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM