Monika Obrtalová Rôzne

Štrajková pohotovosť vodičov SAD Zvolen skončila

V piatok 23. apríla došlo medzi zástupcami občianskeho združenia KOVO a členmi predstavenstva SAD Zvolen k podpísaniu kolektívnej zmluvy, ktorá bola predmetom sporov takmer mesiac.

Koncom marca 2010 podalo OZ KOVO podnet na Inšpektorát práce v Banskej Bystrici za porušovanie pracovnoprávnych predpisov spoločnosti SAD Zvolen. Občianske združenie takisto žiadalo od Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny pridelenie sprostredkovateľa na riešenie sporu o uzatvorenie podnikovej kolektívnej zmluvy.

Tá bola bola predmetom dlhodobých rokovaní medzi členmi predstavenstva SAD Zvolen a zástupcami OZ KOVO. Keďže sa strany nevedeli dohodnúť na konkrétnych bodoch zmluvy, OZ KOVO nakoniec pristúpilo ku štrajkovej pohotovosti. „Žiadali sme napríklad o päť dní dovolenky naviac pre vodičov, ktorí v spoločnosti odpracovali viac ako 20 rokov. Ďalej sme žiadali o deň voľna pre zamestnancov, ktorým umrie príbuzný alebo sa naopak narodí dieťa a takisto päť dní voľna naviac v prípade nejakej živelnej pohromy,“ vymenoval niekoľko bodov z navrhovanej kolektívnej zmluvy Ján Ostrolucký, predseda základnej organizácie OZ KOVO.

Väčšinu sporných bodov kolektívnej zmluvy sa členom OZ KOVO podarilo dojednať, no od niektorých podmienok museli upustiť. „Museli sme sa napríklad vzdať štyroch dní dovolenky naviac pre zamestnanca, ktorý sa sám stará o dieťa do 10 rokov. Predtým to bolo 6 dní voľna, teraz už len dva. Čoho sme sa museli vzdať úplne, bola dĺžka platnosti kolektívnej zmluvy, ktorá predtým platila tri roky, no v piatok sme ju podpísali len na dva roky,“ hovorí bližšie o dojednaných podmienkach Ján Ostrolucký. Na záver dodáva, že sa im podarilo dostať do zmluvy aj preplácanie tachografových kariet, ktoré slúžia na meranie odpracovaného času vodiča.

Podľa slov ďalšieho člena OZ KOVO, Pavla Kúša bolo predstavenstvo SAD Zvolen nepriamo donútené zmluvu podpísať. „Pokiaľ by zmluvu nepodpísali, začali by sme štrajkovať a to si spoločnosť nemohla dovoliť,“ vysvetlil. SAD Zvolen po takmer mesiac trvajúcich rokovaniach napokon ustúpila, hoci podmienky novej zmluvy boli takmer rovnaké ako v predchádzajúcom období.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM