Jaroslav Dodok Rôzne

Štrajk vo veľkom štýle: Brány v okrese zavrie 85 % škôl!

POTVRDENÉ. 13. septembra sa chystajú učitelia zatvoriť školy a protestovať. Odborári už majú predbežné čísla z viacerých veľkých okresov od základných a stredných škôl, na vysokých školách stále prebieha monitoring. Jedným zo štrajkových lídrov v zák

V okresoch, ktoré už nahlásili účasť na jednodňovom výstražnom štrajku 13. septembra, zatvorí svoje brány väčšina škôl. Na dnešnom prvom zasadnutí štrajkového výboru to povedal predseda školských odborárov Pavel Ondek. Odborári už majú predbežné čísla z viacerých veľkých okresov od základných a stredných škôl, na vysokých školách stále prebieha monitoring.

//„Ešte nemáme zmapované celé Slovensko, lebo v niektorých okresoch stále zasadajú odborové rady. Konkrétnejší budeme až v deň štrajku,“ //povedal Ondek.

Podľa šéfa odborárov nahlásili predbežnú účasť v štrajku základné školy v ôsmich okresoch. Najvyššiu, takmer stopercentnú účasť, deklarovali predbežne v Rožňavskom okrese, len o niečo menej škôl plánuje štrajkovať v okrese Spišská Nová Ves.

Žilinský okres potvrdil takmer 90-percentnú účasť[/size][/co­lor]

V okrese Žilina sa k štrajku prihlásilo približne** 90 percent základných škôl**, v okrese Banská Bystrica je to asi 85 percent. Košice-okolie nahlásili 80-percentný, Košice dokonca 96-percentný záujem. V okrese Prešov sa na štrajk pripravuje približne 70 percent základných škôl, v Trnavskom okrese asi polovica.

Osem krajov už nahlásilo aj záujem v radoch stredných škôl. V západoslovenskom regióne, v krajoch Bratislava, Nitra a Trnava, plánuje štrajkovať sumárne asi 80 percent stredných škôl, asi 80 percent škôl zatvorí svoje brány aj na východnom Slovensku v krajoch Košice a Prešov.

Ako ďalej uviedol Ondek, v Trenčianskom kraji bude štrajkovať približne 71 percent stredných škôl, rovnaké číslo nahlásila aj Banská Bystrica. Žilinský kraj uvádza predbežne 64 percent stredných škôl, ktoré sa chystajú vstúpiť do štrajku.

Učitelia chcú väčšie mzdy[/size][/color]

Odborári zo Slovenska vyhlásili jednodňový výstražný štrajk na 13. septembra. Učitelia sa chystajú zatvoriť školy od 6:00 do 18:00 presne po roku od protestného stretnutia pred Úradom vlády SR. Rozhodli sa tak preto, že rokovania zástupcov zväzu s ministerstvom školstva ani za rok nepriniesli očakávané výsledky. [blockquote]Od protestnej akcie očakávajú najmä zvýšenie mzdy o 10 percent. Štrajk plánujú v materských, základných, stredných aj vysokých školách, kde majú odbory 50-tisícovú členskú základňu. Školy budú informovať rodičov o vyučovaní, respektíve jeho zrušení podľa počtu zamestnancov, ktorí sa na štrajku zúčastnia. [/blockquote] Jedným z dôvodov na štrajk je aj predložený návrh rozpočtu SR na roky 2013 až 2015 v rezorte školstva. Odbory žiadajú upraviť rozpočet tak, aby reálne platy zamestnancov v školstve porástli budúci rok minimálne o 10 percent.

Taktiež volajú po úprave systému odmeňovania, ktorý by zabezpečil pedagogickým a odborným zamestnancom platy na úrovni 1,2– až dvojnásobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Pre odborárov je prioritou celkové systémové zvýšenie financií do školstva tak, aby bol podiel z HDP do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ.

[color=#ff0000]­VIAC NOVINIEK Z UNIKÁTNEHO PORTÁLU ŠTUDENT24.sk NÁJDETE[link=http://www­.student24.sk/clan­ky?all] TU![/link][/co­lor][size=15][/si­ze]

student24/webnoviny foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM