Jakub Forgács Správy

Štrajk učiteľov v Bystrici: Na Bakossovej sa učí, čo ale na zdravotníckej či GASku?

Do štrajku učiteľov sa zapojili aj pedagógovia zo škôl v Banskej Bystrici. Zisťovali sme, koľko učiteľov sa rozhodlo v štrajku pokračovať na niektorých školách v meste a ako fungujú.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk učiteľov v Bystrici: Na Bakossovej sa učí, čo ale na zdravotníckej či GASku?
Zdroj: TASR

Od pondelka 25.januára sa do štrajku zapojili aj niektoré školy v Banskej Bystrici. Aj keď niektorí učitelia po troch dňoch nastúpili naspäť do práce, iní v štrajku pokračujú aj vo štvrtok. Zisťovali sme, ako to aktuálne na vybraných školách vyzerá.

Pár učiteľov aj obmedzený režim

Na Základnej škole Bakossova sa vo štvrtok vyučuje normálne. Na stránke školy sa uvádza, že v médiách boli podané mylné informácie o tom, že je škola zapojená do štrajku. Podľa informácií, ktoré nám poskytli priamo v škole, sa však do štrajku predsa zapojili, hoci len individuálne, traja učitelia.

Od utorka prebieha vyučovanie v obmedzenom režime aj na Základnej škole Spojová. „Vyučovanie je skrátené a prispôsobujeme ho podľa počtu nastupujúcich pedagogických pracovníkov. Aktuálne učí 32 pedagógov a 31 je štrajkujúcich,“ uviedla Šárka Kováčová, riaditeľka školy.

Ako ďalej spomenula, školská jedáleň fungovala aj v pondelok, keď bola škola zatvorená. „Školský klub popoludní od utorka funguje v obmedzenom režim, je skrátený do 15:00,“ dodala Kováčová.

Chystajú sa na námestie

Ako uviedla riaditeľka Gymnázia Andreja Sládkoviča Iveta Šanderová, z dôvodu zapojenia sa učiteľov do neobmedzeného štrajku nie je možné zabezpečiť vzdelávací, ani náhradný program pre žiakov školy. „Z tohto dôvodu vedenie školy pristupuje k zmene organizácie chodu školy, ktoré sa bude aktualizovať denne podľa počtu učiteľov. Pre žiakov GAS sa vyučovanie na deň 28.1.2016 ruší,“ napísala na facebookové stránky školy.

„Zopár zamestnancov je zapojených, aktuálne šesť, ale je to tak na striedačku. Niektorí už boli zapojení a odhlásili sa, iní sa zapojiť chcú,“ uviedol zástupca riaditeľa Strednej zdravotníckej školy Karol Kováč so slovami, že vyučovanie prebieha v bežnom režime a chýbajúcich učiteľov zastupujú.

„V piatok sa chcú mnohí naši učitelia zapojiť do verejného štrajku na námestí o 14:00,“ doplnil. Ako podotkol, budú mať skrátené vyučovanie, ale nie kvôli štrajku, ale preto, že majú veľa cezpoľných žiakov. Samotný štrajk na námestí tak vyučovanie nezasiahne.

Čítajte tiež:

Učitelia, verejnosť aj študenti sa zišli v bystrickej Záhrade: Štrajkujúcich podporil aj hokejista Handzuš

Štrajkujúci učitelia vyrazia do bystrických ulíc: V meste prebehne niekoľko protestných akcií, všetko vyvrcholí na námestí

Priebeh štrajku na bystrických školách: AKTUÁLNE správy zo základiek či priemyslovky

Aktuálne INFO o štrajku učiteľov z bystrických škôl: Ako to vyzerá na známej základke, Tajáku či GASku?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM