Jaroslav Dodok Samospráva

Štrajk učiteľov: V Banskej Bystrici sa zapoja všetky mestské základné školy

Celoslovenský štrajk učiteľov je už za dverami a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica sa rozhodli zapojiť taktiež. Náhradné riešenie pre rodičov zatiaľ neexistuje, samospráva nemá potrebné priestory a ani program.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk učiteľov: V Banskej Bystrici sa zapoja všetky mestské základné školy
Foto: Jaroslav Dodok

„Informácie o materských školách (MŠ) zatiaľ nemáme skompletizované, pretože predstavitelia odborov nám zatiaľ nedali definitívne čísla a počty týkajúce sa zapojených MŠ do avizovaného štrajku,“ uviedla hovorkyňa primátora Monika Pastuchová. V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta pod Urpínom je 12 ZŠ, 27 MŠ a jedno centrum voľného času (CVČ).

Na jednej strane podľa slov hovorkyne síce platí, že platná legislatíva samospráve neukladá povinnosť zabezpečiť v tomto prípade nejaké náhradné riešenie alebo alternatívu pre rodičov. „Na druhej strane sme sa, samozrejme, ako samospráva snažili ponúknuť nejaký náhradný program, alternatívu. Žiaľ, najmä v prípade ZŠ je to pre samosprávu značný problém.“

Pastuchová vysvetlila, že umiestniť niekoľko tisíc detí v náhradných zariadeniach alebo ponúknuť alternatívu je nad sily mesta. To chcelo využiť priestory CVČ, kde by mohlo riešiť aspoň najkritickejšie prípady. No tak ako v prípade predchádzajúceho štrajku sa i teraz zamestnanci CVČ do neho zapoja. „Takže mesto naozaj nemá možnosti, prostriedky a formy na to, ako zabezpečiť náhradnú alternatívu pre rodičov,“ konštatovala hovorkyňa.

Rôzne možnosti a alternatívy zvažuje samospráva aj v prípade MŠ, kde ešte situácia uzavretá nie je. Ak by počet štrajkujúcich MŠ tvoril zhruba polovicu tých, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti, môžu podľa Pastuchovej uvažovať o tom, že do MŠ, ktoré ostanú otvorené, presunú aspoň časť tých detí, ktorých rodičia nemajú absolútne žiadnu možnosť, kam svoje dieťa umiestniť. „Samozrejme, pri dodržaní všetkých legislatívnych náležitostí, pretože v prípade MŠ samozrejme platia aj iné pravidlá – hygienické pravidlá, atď.,“ dodala Pastuchová.

Ilustračné foto: webnoviny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM