Jakub Forgács Rôzne

Stovky Bystričanov vyrazili do práce na bicykloch. Koľko spolu najazdili a kto zvíťazil?

Rekordná účasť, desaťtisíce kilometrov a tisícky jázd. Aj tak vyzeral 5. ročník národnej kampane Do práce na bicykli pod Urpínom. Pozrite si výsledky!

Ilustračný obrázok k článku Stovky Bystričanov vyrazili do práce na bicykloch. Koľko spolu najazdili a kto zvíťazil?
Zdroj: TASR

V máji prebiehala akcia Do práce na Bicykli v uliciach Banskej Bystrice a jej účastníci zrealizovali z mesta pod Urpínom 7202 jázd do zamestnania na dvoch kolesách a najazdili až 54 337 kilometrov. Oproti minulému roku tak odjazdili o takmer 7-tisíc kilometrov viac a v porovnaní s cestou automobilom ušetrili takmer 14 ton CO2.

Kampaň prebiehala celkovo v 60 samosprávach a zapojilo sa do nej 5637 obyvateľov Slovenska v 1731 tímoch. Tí počas mája najazdili až 782 621 kilometrov a ušetrili viac než 204 ton CO2. Svojou účasťou súťažiaci upozornili vedenia slovenských miest aj štát na potrebu rozvoja cyklistickej infraštruktúry a zamestnávateľov na potrebu vytvárania vhodných podmienok pre cyklistov na pracoviskách.

„Tento rok bola rekordná účasť nielen v rámci celého Slovenska, kde sa počet účastníkov kampane zdvojnásobil, ale aj v samotnej Banskej Bystrici. Kým minulý rok jazdilo do práce na bicykli 302 súťažiacich v 95 tímoch, tento ročník do našich ulíc vyrazilo až 403 Banskobys­tričanov v 122 tímoch,“ hovorí Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica, ktorá je hlavným koordinátorom kampane. Ako vysvetľuje, ak by účastníci použili na presun do práce auto, pri počte zrealizovaných jázd a priemernej obsadenosti áut by počas mája v ranných a večerných špičkách pribudlo na mestské cesty viac než 6-tisíc automobilov.

Spomedzi tímov napokon zvíťazil 4-členný tím MC Blesky-Trosky16 Supersonic, ktorý vďaka svojim 3843 najazdeným kilometrom ušetril životnému prostrediu takmer tonu CO2. Najviac kilometrov počas mesiaca absolvoval Michal Imriška, ktorý ich počas svojich ciest odjazdil až 1453. Medzi zamestnávateľmi napokon zvíťazila banskobystrická pobočka spoločnosti Orange Slovensko, ktorá do súťaže postavila až 7 tímov a 26 svojich zamestnancov, nasledovaná Okresným úradom (5 tímov a 19 zamestnancov) a spoločnosťou Pantheon Technologies (5 tímov a 18 zamestnancov).

Ako však zdôrazňuje Štulajterová, cieľom kampane nie je dosiahnuť najvyšší počet kilometrov, ale presvedčiť čo najviac obyvateľov mesta, aby pri cestovaní do práce použili namiesto auta bicykel či inú formu ekologickej dopravy. Vyhodnotenie piateho ročníka kampane v Banskej Bystrici sa uskutoční v pondelok 13. júna 2016 o 16:30 za účasti zástupcov mesta, ktoré kampaň podporilo.

Čítajte tiež:

HLASUJTE: 7 problémových bystrických križovatiek. Ktorá je najbizarnejšia?

Bystričan Marek o nevšednej ceste: Ako chutí klokanie mäso a prečo je Pionier jeho srdcovka?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM