Jakub Forgács Kultúra

Sto rokov hudby v Bystrici zachytáva ojedinelá kniha. Krst ukončia vskutku štýlovo

Pod Urpínom uvedú do života jedinečnú knihu. Mapuje sto rokov tanečnej a džezovej hudby v našom meste. Hudobníci sa predvedú aj priamo na krste!

Ilustračný obrázok k článku Sto rokov hudby v Bystrici zachytáva ojedinelá kniha. Krst ukončia vskutku štýlovo
Zdroj: Dnes24.sk

Na svet prichádza ojedinelá publikácia z hudobnej histórie i súčasnosti Banskej Bystrice, ktorá mapuje takmer storočnú históriu tanečnej a džezovej hudby v tomto meste. Knihu autorov Michala Kališku a Michala Kališku ml. Pod taktovkou času uvedú do života v stredu 28. septembra o 16:00 v banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnici – Literárnom a hudobnom múzeu. Keďže hostia krstu si prinesú aj svoje hudobné nástroje, ukončí ho Jam Session.

Čítajte tiež: FOTO: Čipkárstvo aj dobové pohľadnice. Bystričania sa dotkli dedičstva predkov

Ako tvrdia organizátori, základom publikácie bola diplomová práca Michala Kališku ml. História tanečnej a džezovej hudby v rokoch 1945 – 1975 v Banskej Bystrici z roku 1994 na Katedre hudobnej výchovy a estetiky Fakulty humanitných vied Univerzity Mateja Bela.

Informácie čerpal od takých osobností hudobného a kultúrneho života v meste pod Urpínom, ako boli Jozef Kubiš, Jozef Moravčík, Alexander Melicher, Milan Talaj, Dušan a Zuzana Kollárovci, Pavol Janíček či Michal Kališka st., ktorý ako kultúrno-osvetový pracovník a aktívny muzikant organizoval a zakladal podujatia ako Melódie spomienok či Dixielandový festival Banská Bystrica.

Materiál do knihy zbieral priebežne a zameriaval sa viac na starších muzikantov a skupiny. S tými „novšími“ mu pomáhal Imrich Šimig z Literárneho a hudobného múzea. Texty v publikácii sú doplnené dobovými fotografiami, ktoré venovali banskobystrickí muzikanti a ich rodinní príslušníci. Autorom grafickej úpravy knihy Pod taktovkou času je Ján Kališka.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako to vyzerá, keď sa Bystričania dotknú kultúrneho dedičstva!

Čítajte tiež: PREHĽAD 10 podujatí pre Bystričanov. Kde sa cez týždeň rozhodne nudiť nebudete?

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Keď sa Bystričania dotknú kultúrneho dedičstva
18
Galéria
Zdroj: Štátna vedecká knižnica BB
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM