Tlačové správy

Ste klientom Prvej stavebnej sporiteľne? Od februára má pre vás pripravenú zmenu!

(PR) - Prvá stavebná sporiteľňa zvláda prechod na SEPA platby bez problémov. Od 1. februára 2014 budú využívať platobný styk po novom aj stavební sporitelia.

Ilustračný obrázok k článku Ste klientom Prvej stavebnej sporiteľne? Od februára má pre vás pripravenú zmenu!
Zdroj: Dnes24.sk

Čo je SEPA?

SEPA (Single Euro PaymentsArea – jednotná oblasť platieb v eurách) je platobný priestor v rámci SEPA krajín, v ktorom občania aj firmy uskutočňujú platby rýchlo, ľahko a za rovnakých podmienok. Všetky platby sú považované za domáce operácie.

Predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Ing. Imrich Béreš vysvetľuje, že „cieľom projektu SEPA je zosúladiť podmienky pre vykonávanie tuzemského a cezhraničného platobného styku v eurách. Klientov PSS sa to týka najmä pri prevodoch a inkasách. Podstatnou zmenou je, že už nebudú používať kratší formát čísla svojho účtu, ale tzv. IBAN formát, ktorý je dlhší.“

Čo je IBAN?

International Bank AccountNumber je medzinárodne štandardizovaná forma čísla bankového účtu, na základe ktorej jednoducho a jednoznačne identifikujete účet, krajinu a banku. IBAN môže tvoriť maximálne 34-znaková kombinácia písmen a čísel. IBAN pre Slovensko obsahuje 24 znakov. Ing. Imrich Béreš dopĺňa: „Klienti PSS si môžu overiť správnosť prideleného čísla ich účtu vo formáte IBAN aj prostredníctvom kalkulačky, ktorú nájdu na www.pss.sk.“ Rovnako ho nájdu vo svojom výpise z účtu a od 1. februára aj v potvrdení o uzatvorení zmluvy o stavebnom sporení.

Klienti Prvej stavebnej sporiteľne môžu používať SEPA prevod a SEPA inkaso

SEPA prevod je bezhotovostná platba v eurách, ktorú zadáva platiteľ prostredníctvom platobného príkazu svojej banke. Ak klient bude chcieť zo svojho bežného účtu (aj v zahraničí) previesť prostriedky na účet stavebného sporenia v Prvej stavebnej sporiteľni potrebuje číslo svojho účtu v tvare IBAN, názov účtu (meno a priezvisko stavebného sporiteľa) a kód banky príjemcu – PRVASKBA.

SEPA inkaso je platba realizovaná na základe príkazu od príjemcu platby, ktorý má od platiteľa súhlas na realizáciu SEPA inkasa. PSS môže poskytovať SEPA inkaso ako službu pre svojich klientov. Klient ako platiteľ dá súhlas na realizáciu inkasa priamo PSS, a. s.

foto: Prvá stavebná sporiteľňa

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM