Jakub Forgács Rôzne

Sťažnosti na bordel aj psov: TOTO sú najproblematickejšie rómske osady v Bystrici

Voľne pobehujúce psy, čierne skládky, aj nelegálne stavby... To sú iba niektoré z problémov banskobystrických rómskych osád, ktoré trápia ľudí. Na čo všetko sa sťažujú Banskobystričania?

Ilustračný obrázok k článku Sťažnosti na bordel aj psov: TOTO sú najproblematickejšie rómske osady v Bystrici
Zdroj: Dnes24.sk

O problémoch bystrickej osady v Senici, vedľa ktorej sa nachádza veľká čierna skládka, sme vás informovali už pred pár týždňami. Mesto zakročilo a ešte začiatkom júna ju samotní občania začali pomaly likvivdovať. S rómskymi osadami v našom meste sa však stále spája viacero problémov, ktoré sú tŕňom v oku mnohých Banskobystričanov.

„Najproblematic­kejšie rómske osady v Banskej Bystrici sú v mestskej časti Senica (Cementárenská cesta a Na Hrbe), pretože sú najviac znečistené, nie je tam vybudovaná kanalizácia, čo má dopad na životné prostredie, sú tam nelegálne stavby, nevysporiadané majetkové vzťahy k pozemkom a k nehnuteľnos­tiam,“ informovala Marianna Belancová, hovorkyňa mestskej polície Banská Bystricia. Ako doplnila, všetky tieto problémy sú na očiach, verejnosť ich vidí a preto ich vníma oveľa kritickejšie.

Čierne skládky a neevidované psy

V súvislosti so spomínanými osadami dostáva mestská polícia aj viaceré podnety od občanov. „Týkajú sa hlavne znečistenia prostredia, vytvárania čiernych skládok a tiež nelegálnej držby psov, ktorí nie sú evidovaní na mestskom úrade (pes nemá majiteľa) a voľný pohyb takýchto psov,“ pokračovala hovorkyňa.

Podľa Belancovej je situácia v osadách niekoľkoročným problémom a nie je možné, vyriešiť ho zo dňa na deň. „K vyriešeniu situácie by prispeli samotní spoluobčania žijúci v týchto osadách svojim prístupom, spôsobom života a aktívnou účasťou pri odstraňovaní nelegálnych skládok a znečistených priestranstiev,“ uviedla.

Uvažujú o kamerovom systéme

V súčasnej dobe podľa jej slov úzko spolupracujú na probléme udržiavania poriadku, čistoty a bezpečnosti nielen v mestskej časti Senica, ale aj iných častiach mesta s občianskym združením Kultúrne združenie Rómov SR a zamestnancami Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu Banská Bystrica.

A aké kroky robí mestská polícia, aby zamedzila problémom v týchto osadách? „Mestská polícia vykonáva častejšie kontroly zamerané na znečisťovanie vo všetkých osadách. Do budúcna pripravuje monitoring za účelom odhalenia páchateľov, ktorí vytvárajú čierne skládky,“ povedala Belancová a ako dodala, zámerom je rozšíriť kamerový systém a kamery umiestniť v kritických lokalitách, kde sú najväčšie problémy so znečistením priestranstva.

Foto: Martin Turčan

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM