Stanislav Černák Kultúra

Štátna opera oslavuje: V Banskej Bystrici uvidíme známych sólistov!

Ide sa oslavovať. Štátna opera v Banskej Bystrici si pripomenie významné jubileum, už 55. výročie vzniku. Tešiť sa môžete na vskutku zaujímavých sólistov.

Ilustračný obrázok k článku Štátna opera oslavuje: V Banskej Bystrici uvidíme známych sólistov!
Zdroj: TASR

V tomto roku si banskobystrická Štátna opera (ŠO) pripomína 55. výročie svojho vzniku. Oslavy vyvrcholia v sobotu (25.10.) a nedeľu (26.10.) slávnostnými koncertmi, v ktorých budú okrem sólistov, orchestra, zboru a baletu ŠO účinkovať aj známi operní speváci: Jolana Fogašová, Adriana Kučerová, Ľubica Vargicová, Terézia Kružliaková, Jana Kurucová, Agnieszka Zwierko, Ján Babjak, Martin Babjak a Štefan Kocán. Informovala Katarína Uhríková zo ŠO v Banskej Bystrici.

Súčasný názov od roku 1993

Štátna opera vznikla v roku 1959 pod názvom Spevohra Divadla Jozefa Gregora Tajovského. Jej charakter bol spočiatku profilovaný ako zájazdová hudobno-divadelná scéna pre oblasť stredného Slovenska. Už od začiatku sa však dramaturgia divadla orientovala na operný žáner. Aj preto v roku 1972 divadlo dostalo štatút opery a jej pôsobnosť sa rozšírila na celé Slovensko. Od roku 1993 existuje táto operná scéna ako samostatná inštitúcia pod názvom Štátna opera.

„Ťažisko repertoáru v prvých desaťročiach pôsobenia divadla tvorili najmä známe diela romantickej opernej tvorby, napríklad Faust a Margaréta, Rusalka, Maškarný ples, Trubadúr, Don Carlos, La Traviata. Tie boli obohacované o operetné a baletné inscenácie spolu s opernou tvorbou obdobia klasicizmu, špecifickými titulmi súčasných skladateľov a dielami národných operných škôl vrátane slovenskej. V širšom kontexte si ŠO svoje prioritné miesto vydobyla dramaturgicky objavným inscenovaním svetových operných titulov v slovenských premiérach,“ konštatovala Uhríková.

Široký záber

Odzneli tu Gounodov Romeo a Júlia (1965), Cileova Adriana Lecouvreur (1985), Donizettiho Favoritka (1992), Verdiho Aroldo (1993), Ernani (1999), Attila (2005), Belliniho Puritáni (2001), menej známe opery Giacoma Pucciniho Edgar (1988) a Lastovička (1996), Leoncavallovi Cigáni (2007), Mascagniho Silvano (2009) a Priateľ Fritz (2014), či Fedora Umberta Giordana (2012).

„Špecifikom tejto divadelnej scény je široký dramaturgický a žánrový záber. Realizuje operné, operetné, baletné a tanečné, ako aj koncertné a symfonické diela. Dramaturgia ŠO bola neraz odbornou verejnosťou oceňovaná ako objavná a progresívna. Po zrušení klasickej operety v divadle Nová scéna sa stala ŠO jediným divadlom na Slovensku, ktoré programovo a pravidelne uvádza aj operetný žáner. V jej dramaturgii nechýbajú ani diela súčasných významných slovenských autorov, na vzniku ktorých sa podieľala. Prvýkrát tu zazneli pôvodné diela slovenských skladateľov Cikkera, Meiera, Andrašovana, Urbanca, Zeljenku, Beneša, Didiho, Godára či Leška. ŠO je od roku 1979 organizátorom a garantom jediného medzinárodného operného festivalu na Slovensku Zámockých hier zvolenských,“ uviedla dramaturgička ŠO Alžbeta Lukáčová.

Banskobystrická opera na svojom javisku uviedla 261 premiér, z toho bolo 17 svetových a 53 celoslovenských, vrátane koncertných uvedení v rámci festivalu Zámocké hry zvolenské. Pri príležitosti 55. výročia vzniku vydala ŠO propagačné DVD pod názvom Putovanie (s) operou, v ktorom ponúka pohľad do zákulisia operného divadla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM