Tlačové správy

Štatistiky nepustia: Pod vplyvom alkoholu sadá za volant každý desiaty vodič!

Takmer každá desiata dopravná nehoda na Slovensku je spôsobená vodičmi, ktorí sú pod vplyvom alkoholu. Podľa prezidentky Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jany Shepperd ukazujú štatistiky mierny pokles, dôležité je preto v tomto trende pokračovať.

Ilustračný obrázok k článku Štatistiky nepustia: Pod vplyvom alkoholu sadá za volant každý desiaty vodič!
Zdroj: SZVPaS

Ako prezidentka Shepper dodáva, "veríme, že k tomuto poklesu prispievajú aj preventívne aktivity ako je aj Deň zodpovednosti, keď pripomíname, že šoférovanie pod vplyvom alkoholu je veľmi nebezpečné.“

Štatistiky Prezídia Policajného zboru (PPZ) ukázali, že „až 59 % dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane cez víkendy vrátane piatku, avšak ešte rizikovejšími sú predĺžené víkendy a sviatky, počas ktorých opití vodiči spôsobia v priemere o 11 % viac dopraných nehôd. V tomto roku dokonca až o 31 % viac,“ dopĺňa plk. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ.

Za volant pod vplyvom alkoholu sadajú hlavne muži, podceňujú krátke jazdy v obci

I napriek tomu, že väčšinu nehôd pod vplyvom alkoholu spôsobia muži – vodiči (88 %), v poslednom období rastie počet žien (o 1,5 % ročne), ktoré sadajú za volant po vypití alkoholických nápojov. Najmenej zodpovední sú mladí vodiči s vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou (26 %) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. Fakt, že alkohol výrazne znižuje schopnosť vodiča bezpečne viesť vozidlo potvrdzujú údaje, ktoré hovoria, že až 64 % nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu sa udeje za priaznivých poveternostných podmienok – za dobrej viditeľnosti a na suchej ceste. Tri štvrtiny nehôd pod vplyvom alkoholu (75 %) sa stane v obci, čo môže znamenať, že Slováci podceňujú práve krátke jazdy, ako napríklad návrat z návštevy, stretnutia alebo cesta na nákup.

Zdroj: SZVPaS

Alkohol za volant nepatrí

„Alkohol má na vodiča výrazný vplyv, spôsobuje stratu sebakontroly a mnoho vodičov sa následne mylne domnieva, že jazdí bezpečne. Alkohol zhoršuje reakčný čas vodiča, jeho koordináciu a motoriku,“ upozorňuje Milan Troška, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy a výstavby SR a pokračuje: „Znižuje ostrosť zraku, zužuje videnie a spôsobuje tak rozostrené vnímanie situácie na ceste, čím vážne ohrozuje životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Alkohol zároveň spôsobuje impulzívnejšie a riskantnejšie správanie, obzvlášť u mladých vodičov.“

Podľa údajov BECEP sa nárast pravdepodobnosti dopravnej nehody zvyšuje s koncentráciou alkoholu v krvi. Pri 0,5 promile je u vodiča pravdepodobnosť dopravnej nehody o 100 % vyššia ako u vodiča, ktorý nepil. Pri 0,8 promile je pravdepodobnosť vyššia až o 400 %.

Keď pijem, auto zostane doma

Je to najbezpečnejšie, ale aj najlacnejšie riešenie, ako sa vyhnúť nehodám a následným nepríjemnostiam. „Ak sa chystáte na zábavu spojenú s konzumáciou alkoholu, naplánujte si aj spôsob, ako sa dostanete bezpečne domov: využite MHD, zavolajte si taxík, prejdite sa pešo, dohodnite si odvoz alebo prespite u kamaráta. Už aj keby si človek v takejto situácii zaplatil hotel, tak ho to vyjde asi 10-násobne lacnejšie, ako keby nafúkal za volantom. V prípade, že ste na stretnutí autom, spoľahlivým riešením je objednať si nealkoholické pivo,“ odporúča Jana Shepperd

„Účet“ vodiča, ktorý pil a sadol za volant je vždy vysoký. Strata života alebo celoživotné následky na zdraví sú nevyčísliteľné. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu spoločne s Prezídiom PZ vypočítali cenu, ktorú zaplatí vodič za nezodpovedné pitie.

Pozrite sa, koľko vás bude stáť každá z alternatív:

Zdroj: PR

foto: ilustračné

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Pod vplyvom alkoholu sadá za volant každý desiaty vodič!
6
Galéria
Zdroj: SZVPaS
Zdroj: 1st CLASS AGENCY
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM