Jakub Forgács Samospráva

Staré zmluvy o údržbe ciest v Bystrici? Na zistenia NKÚ poukázal mestský poslanec

Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu na bystrickom mestskom úrade odhalila staré zmluvy. Aký krok chystá Bystrica?

Ilustračný obrázok k článku Staré zmluvy o údržbe ciest v Bystrici? Na zistenia NKÚ poukázal mestský poslanec
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici sa vutorok zaoberalo výsledkami kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktorá sa na pôde mestského úradu uskutočnila vlani od 8. augusta do 8. decembra. Kontrolovaným obdobím bol rok 2015. Poslanci v tejto súvislosti schválili odporúčanie, aby ich primátor na decembrovom zasadnutí informoval o realizácii prijatých opatrení na odstránenie nedostatkov zistených kontrolou.

Poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva Matej Bučko v diskusii poukázal na zistenia NKÚ v súvislosti s pochybeniami v zmluvách týkajúcich sa údržby miestnych komunikácií. Podľa jeho slov v minulosti viackrát upozorňoval na potrebu transparentného výberu dodávateľov údržby ciest a chodníkov v novom verejnom obstarávaní (VO). Teraz to konštatoval aj NKÚ.

„V Banskej Bystrici zabezpečuje stavebnú údržbu miestnych komunikácií firma MIS-Milan Smädo na základe zmluvy z roku 2005. Tá bola predlžovaná rôznymi dodatkami až do dnešných dní. Dovedna mesto uzavrelo s firmou 18 dodatkov. Zmluva o letnej a zimnej údržbe bola s firmou MIS uzatvorená ešte v roku 2000 a predĺžená deviatimi dodatkami. Zmluvu na údržbu z roku 2005 má so 14 dodatkami aj firma Ganz. NKÚ v najnovších zisteniach konštatuje, že mesto uzatváraním dodatkov obišlo zákon o VO, keďže dlhotrvajúce kontrakty bez aktualizácie môžu negatívne vplývať na hospodársku súťaž a vynakladanie finančných prostriedkov rozpočtu mesta,“ zdôraznil Bučko.

Ako reagoval primátor Ján Nosko, prehodnocovanie zmlúv uzatváraných starým vedením mesta mal už vo svojom predvolebnom programe. Mesto sa tomu venuje aj bez ohľadu na to, čo konštatoval NKÚ. Dalo si totiž vypracovať ešte pred kontrolou NKÚ právnu analýzu, ktorá ukazuje, ako ďalej. V tom ich kontrola len utvrdila.

„Je to náročný proces, ktorý treba nastaviť, pripraviť súťažné podklady, ale zároveň udržať údržbu komunikácií vo funkčnom stave. S dodávateľom služby komunikujeme. Oddelenie údržby miestnych komunikácií dlhodobo sleduje vývoj cien, ktoré sú na trhu, má to pod kontrolou. Určite nejdeme do premrštených cien. Súťaž má svoje riziká a samospráva musí postupovať opatrne a obozretne,“ vysvetlil Nosko s tým, že v priebehu roka by chceli začať so súťažou.

Kontrola NKÚ preverovala rozpočet mesta a výsledky rozpočtového hospodárenia, záverečný účet, dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov, nakladanie s majetkom mesta, plnenie opatrení predchádzajúcich kontrol a vnútorný kontrolný systém.

Foto: ilustračné

Rokovanie zastupiteľstva v Bystrici
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM