Ľubomír Hudačko Správy

Spustenie spaľovne na Graniari či hotel pri Pamätníku: Bystričania sa vyjadrili, tu sú výsledky ANKETY

V Banskej Bystrici mali nedávne voľby poslancov do Európskeho parlamentu špecifickú príchuť. Popri týchto voľbách mohli voliči zároveň verejne vyjadriť svoj názor na plánované investičné projekty v meste prostredníctvom mestskej ankety.

Ilustračný obrázok k článku Spustenie spaľovne na Graniari či hotel pri Pamätníku: Bystričania sa vyjadrili, tu sú výsledky ANKETY
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Tri resp. štyri anketové otázky boli schválené uznesením prijatom na aprílovom mestskom zastupiteľstve. Štvrtá otázka bola predmetom ankety len v okrsku č. 56 na Fončorde v objekte ZŠ Spojová.

Znenie otázok:

  1. Ste za vybudovanie hotela v areáli Pamätníka SNP?
  2. Ste za spustenie pyrolýznej spaľovne na Graniari?
  3. Ste za výstavbu malej vodnej elektrárne v Iliaši?
  4. Ste za výstavbu garáží medzi ulicami Šalgotarjánska a THK?

Z odpovedí na jednotlivé anketové otázky je zrejmé, že veľká väčšina občanov, ktorí sa ankety zúčastnili, si ani jeden z uvedených projektov na území mesta neželá.

  • Na prvú otázku odpovedalo „NIE“ až 85,05 % (hotel v areáli SNP)
  • Na druhú otázku odpovedalo "NIE až 81,87 % (spaľovňa na Graniari)
  • Na tretiu otázku odpovedalo „NIE“ 67,48 % (elektráreň v Iliaši)
  • Na štvrtú otázku odpovedalo v ankete celkom 172 občanov z volebného okrsku č. 56, z toho až 87,2 % občanov (150) odpovedalo „NIE“, t.j. sú proti plánovanej výstavbe garáží

Časť občanov neodpovedala na všetky tri (štyri) otázky ale vybrala si len jednu, prípadne dve otázky, ktoré ich oslovili. Anketa preukázala záujem občanov o investičné zámery v našom meste, zároveň potvrdila, že občania, ktorí sa ankety zúčastnili, si neprajú výstavbu hotela, spustenie spaľovne alebo výstavbu malej vodnej elektrárne.

Volebná účasť sa niesla v duchu nízkej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu – 2140 občanov účastných na mestskej ankete predstavuje približne 3,5 % občanov (voličov) mesta Banská Bystrica. Na základe tejto štatistiky nie je možné výsledok ankety považovať za názor prevažujúcej väčšiny obyvateľov Banskej Bystrice. Celkové materiálne náklady na realizáciu ankety predstavovali približne 105 eur, ktoré boli na tento účel vyčlenené z mestského rozpočtu.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM