Jakub Forgács Kultúra

Spoznajte historické poklady Bystrice: Vzácne zbierky tlačí a starých pohľadníc

Bystričania dostali jedinečnú príležitosť. Pod Urpínom môžu obdivovať vzácne zbierky, ktoré bežne nie sú verejnosti sprístupnené.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte historické poklady Bystrice: Vzácne zbierky tlačí a starých pohľadníc
Zdroj: Stredoslovenské múzeum

V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa koná v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici podujatie, ktoré ponúka bohatý celodenný program. Knižnica sa do celoeurópskeho podujatia zapája po druhýkrát. V minulom roku pripravila aktivitu Cesty Štúra, cesty k Štúrovi. Tentoraz sa návštevníci môžu tešiť na podujatie Dotknite sa kultúrneho dedičstva, ktorého cieľom je predstaviť verejnosti duchovné dedičstvo Slovenska, ktoré je sústredené pod strechou Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici.

Čítajte tiež: FOTO: Zachytávajú najkrajšie dominanty mesta. Unikátne dobové pohľadnice Bystrice

Knižnica sídli v historickej budove bývalého Župného domu, ktorá je zapísaná medzi národné kultúrne pamiatky. Návštevníci sa počas celého dňa môžu tešiť na komentované prehliadky Župného domu, na prezentáciu vzácnych zbierok z fondu knižnice a múzea, ktoré bežne nie sú verejnosti sprístupnené – Notitia Mateja Bela, staré tlače a zbierka starých pohľadníc mesta Banská Bystrica a pod.

Súčasťou programu bude prezentácia prvkov, ktoré sú zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Prostredníctvom vlastných expozícií budú predstavené tradičné bábkarstvo a fujara, v spolupráci s ďalšími partnermi Radvanský jarmok, Škola remesiel ÚĽUV, Horehronský viachlasný spev, modrotlač a gajdy. Lákadlom budú určite ukážky remesiel ako rezbárstvo, paličkovanie, drotárstvo, kováčstvo a hračkárstvo.

Čítajte tiež: FOTO: Netradičný piknik v Bystrici. Desiatky dobrovoľníkov v akcii pred bývalým kinom

Podujatie Dotknite sa kultúrneho dedičstva sa uskutoční v stredu 21. septembra 2016 od 10:00 do 17:00 v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, je tiež súčasťou programu Týždňa dobrovoľníctva 2016. Dobrovoľníčky a dobrovoľníci, ktorí sa zaujímajú o kultúru a kultúrne dedičstvo, budú zapojení do činností súvisiacich s organizačno-technickým zabezpečením a propagáciou podujatia.

Pozrite si unikátne dobové fotografie z Banskej Bystrice v našej fotogalérii!

FOTO: Dobové fotografie pohľadníc z mesta pod Urpínom
13
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM