Jakub Forgács Kultúra

Spoveď kapely Brainscan: Bystrica je krásne mesto, ale chýba jej koncepcia kultúrneho rozvoja

Banskobystrická kapela Brainscan sa ľuďom tento rok pripomenula ako finalista prestížnej hudobnej ankety Radio Head Awards v kategórii Hard and Heavy. My sme preto chalanov trochu vyspovedali a zisťovali sme o nich viac. Prezradili nám aj svoj názor na mesto pod Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku Spoveď kapely Brainscan: Bystrica je krásne mesto, ale chýba jej koncepcia kultúrneho rozvoja
Zdroj: Dnes24.sk

Kedy a ako sa dala dokopy vaša kapela?

Filip: Oficiálny zrod kapely Brainscan sme zadatovali na 22. september 2008, kedy sa konal aj náš prvý koncert v bystrickom Klube 77 za podpory lučeneckých Mizar (R.I.P.) a francúzskych šialencov Zubrowska. Samotná kapela už skúšala v tomto zložení od mája roku 2008, ale pre nás bol medzníkom už spomínaný prvý koncert. Pred týmto obdobím to bolo obdobie hľadania sa kapely a štýlu.

Prečo práve Brainscan? Má to súvis s hudbou, ktorá preniká až do mozgu?

Filip: V štádiu, keď sme vyberali názov kapely padlo mnoho návrhov od každého z členov. No nič nás a podstatu našej tvorby nevystihovalo lepšie ako názov Brainscan. Ide presne o ten proces ako pri tvorení novej skladby, kedy „zoskenuješ“ svoje pocity, vnemy, myšlienky, celú tú mozgovú aktivitu a pretavíš ju do riffov a textov. Myslím, že tento názov vymyslel basgitarista Pepe.

Vašu hudbu radíte medzi alternative – metal, prečo ste sa rozhodli pre tieto žánre?

Cremo: Je to niečo čo z nás prirodzene vychádza, na čom sme vyrastali. Konkrétne škatuľku „alternative metal“ by som možno až tak neriešil, pretože v našej hudbe je viacero prvkov, ktoré si každý poslucháč môže nazvať/zaškatuľko­vať podľa svojho uváženia. To, o čo sa snažíme najviac, je aby z našej hudby išla smerom k poslucháčovi energia, ktorá ho proste zodvihne zo stoličky.

Filip: Kašleme na škatuľky, ale ak máme najlepšie priblížiť našu hudbu poslucháčovi, tak asi sadne označenie „groove-core“. Pre nás je podstatný dobrý riff, ktorý by vystihoval a pomenúval danú skladbu v spojení melodického a growlovaného spevu.

Máte nejaké hudobné vzory, ktorými sa vo svojej tvorbe inšpirujete?

Cremo: Gro interpretov, ktoré nás nejakým spôsobom formujú, či formovali, máme spoločné. Všetci máme však tiež svojich interpretov, ktorí majú na každého z nás väčší či menší vplyv. Vďaka tomu do kapely často prichádzajú aj iné myšlienky, než len hlavný smer, ktorý sme si vybrali. Ťažko menovať interpretov, ktorí sú pre nás vzoroví, je toho naozaj veľa, ale dá sa povedať, že vždy nás najviac dokázali zaujať ľudia, ktorí istým spôsobom vytŕčali z davu, boli niečím výnimoční. A to ako výsledkom svojej práce, tak aj tým, že sa jednoducho nebáli veci robiť inak, ako to bolo typické pre danú dobu.

Filip: Ja osobne som vyrástol a najviac ma ovplyvnila tvrdá hudba 90-tych rokov, kedy scéne dominovali kapely ako Pantera, Biohazard, Sepultura, Machine Head, ďalej mam rád NYHC – Agnostic Front, Sick Of It All a samozrejme klasikov žánru ako Slayer, Anthrax, Metallicu, Iron Maiden, až po novšie kapely typu Black Dhalia Murder, Unearth, Hatebreed… A takto by sa dalo hovoriť s každým členom kapely, je to naozaj pestré a všetko sa to odzrkadľuje v našej tvorbe.

Handrush: Ja zastupujem rockove krídlo. Vyrastený a odchvaný som na kapelách ako Black Sabbath, Deep Purple, Whitesnake, Deff Leppard, Van Halen, Kiss, Judas Priest, a tak dalej… :-)

Na svojom konte máte už štyri albumy, z toho posledný ste vydali začiatkom leta 2013. V čom je výnimočný?

Filip: Trochu to uvediem na správnu mieru. V 2009 nám vyšlo promo CD Scan My Brain, v roku 2011 sme debutovali prvým dlhohrajúcim nosičom Breaking Down Your Mind, v roku 2012 sme mali prsty v kompilačke Tribute To Testimony a v roku 2013 nám vyšlo zatiaľ posledné CD – Reflections. Posledné tri počiny vyšli u Gothoom productions. Každé CD bolo osobité, či už prístupom, alebo striedaním sa na bubeníckych a gitarových postoch. Posledné CD je taký náš „čierny album“, ťažký groovie album, kde sme použili sedemstrunové gitary a skladby usadili poväčšine v stredných tempách. Ale napriek tomu si myslím, že je to veľmi živý a pestrý album s dobrou produkciou od Jochema Jacobsa z kapely Textures.

Cremo: Ako už bolo naznačené, tento album je pestrejší , možno trochu pesničkovejší, no predovšetkým sa na ňom objavujú prvky a atmosféry, ktoré by poslucháč od Brainscan príliš nečakal. Toto všetko sme sa však pokúsili zrealizovať tak, aby si kapela zachovala svoju pôvodnú tvar. Názor si samozrejme poslucháč musí spraviť sám, no každopádne až po vypočutí celého albumu, pretože je z neho veľmi ťažké vybrať jednu, dve reprezentatívne skladby.

Tvoríte výhradne anglické piesne alebo zabŕdate aj do slovenských textov?

Cremo: Doposiaľ to bola vždy angličtina, ale nechajme sa prekvapiť, čo prinesie budúcnosť. Momentálne to však vyzerá, že pri angličtine ešte nejaký čas zostaneme.

Filip: Uvidíme do budúcna. Tak, ako sa neobmedzujeme v tvorbe hudby, tak ani jazyk kapely nie je daný navždy.

Zažili ste už na koncerte aj nejakú pikošku, niečo nezvyčajné?

Filip: Neviem, či sme zažili niečo extra špeciálne s kapelou. Možno by som to nazval skôr príjemné prekvapenia a momenty, ako napríklad na festivale Podhájska im tuším vypadol headliner, tak nás posunuli do hlavného hracieho času. Bolo to zvláštne hrať po brčkatej ikone Petrovi Nagyovi, ale ľudia reagovali veľmi pozitívne, čo bolo skvelé. Na Terchovskom Budzogáni si nás z boku pódia pozrel sympaťák Jeff Waters z Annihilatoru. To sú také veci, ktoré ťa „nakopnú“ a si spokojný s tým, čo robíš a utvrdzuje ťa to v to, že to asi robíš dobre.

Ktoré vystúpenie vám najviac utkvelo v pamäti?

Filip: Asi koncert na Terchovskom Budzogáni, kde sa nám ušiel kráľovský hrací čas, medzi dvoma legendami Annihilatorom a Pražským Výberom. Bol to výborný koncert a ešte k tomu sme mali deň predtým možnosť pokecať a vypiť pár pív s našimi obľúbencami, brooklynskými Biohazard, ktorí museli bohužiaľ zrušiť svoje vystúpenie kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam. Naozaj silné momenty, na ktoré len tak nezabudneme.

Kde vás najbližšie môžeme vidieť hrať?

Filip: Koncertov pribúda takže veríme , že sa s našimi fanúšikmi stretneme na jar a hlavne v lete na festivaloch po celej republike a v Čechách.

Plánujete v blízkej dobe nejaké turné, prípadne niečo iné, o čo by ste sa chceli podeliť s čitateľmi?

Cremo: Na jeseň sme skončili slovenské turné k novému albumu Reflections, ktoré by malo mať aj svoje jarné pokračovanie v niektorých ďalších slovenských mestách, ale tiež v Českej Republike. Momentálne tiež pribúdajú do koncertov letné festivaly a zatiaľ to vyzerá na pomerne nabitý letný program. :) Určíte sa v dohľadnej dobe môžu čitatelia tešiť na nový videoklip.

Filip: Pracujeme taktiež aj na nových veciach, takže sa stále nás život točí okolo kapely a hudby.

Ktoré miesta v Bystrici máte najradšej a prečo, resp. ako tam najradšej trávite svoj voľný čas?

Filip: Bystrica je krásne mesto, hlavne v lete, keď sa námestie zmení v jednu veľkú krčmu plnú piva, kofoly a známych. Tam radi trávime čas, občas si zájdeme na dobrý koncert do Klubu 77. Čo mestu, ale chýba, tak to je koncepcia kultúrneho rozvoja, lebo dlho sa tu nič nedeje a potom v jeden víkend sa konajú aj tri akcie naraz a ľudia nevedia, kam skôr skočiť. No a ešte kopu času trávime v našej skúšobni.

Foto: archív Brainscan

Bystrická kapela Brainscan a jej rozhovor
3
Galéria
Bystrická kapela Brainscan a jej rozhovor
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM