Tlačové správy

Športiáda seniorov 2015 v Banskej Bystrici: Správy o úspešnom podujatí leteli až do Ameriky!

Občianske združenie AkSen Aktívny senior Banská Bystrica, Banskobystrický okrášľovací spolok (BBOS) a Centrum voľného času Havranské zorganizovali v poradí druhý úspešný ročník športovej olympiády seniorov, Športiáda seniorov 2015.

Ilustračný obrázok k článku Športiáda seniorov 2015 v Banskej Bystrici: Správy o úspešnom podujatí leteli až do Ameriky!
Zdroj: TASR

Akcia sa konala 10.júna v Centre voľného času na Havranskom za rekordnej účasti.

Podujatie opäť zožalo veľký úspech, keď sa medzi súťažiacich prihlásilo až 105 seniorov, ktorí si zmerali sily v nenáročných súťažných disciplínach. Spolu s organizátormi a hosťami bolo na podujatí vyše 130 ľudí, čím Športiáda seniorov 2015 vysoko prekročila očakávania.

Tento ročník mal niekoľko špecifík. Súťažiaci seniori mali možnosť vyskúšať si nové, pre mnohých neznáme športy, ako napríklad discgolf, cornhole alebo petang. Okrem toho mohli vyskúšať aj nesúťažné športy, nordic walking a jumping – skákanie na trampolínach. Obidve mimo súťažné disciplíny zožali veľký úspech a seniorov zaujali. Zaujímavosťou tohto ročníka je aj medzinárodná účasť. Jedným zo súťažiacich a dokonca člen víťazného družstva Arizona, pán Michael Kmetz, totiž pochádza z USA. Na Slovensko sa dostal, ako inak, vďaka láske, keďže jeho manželka je Slovenka. Pani Tatiana Kmetz vedie v Banskej Bystrici úspešnú skupinu senioriek tancujúcich country- ARIZONA, ktoré svoju záľubu predviedli v rámci programu aj na Športiáde 2015. Keďže zostavili aj súťažné družstvo a podarilo sa im zvíťaziť v celkovej súťaži družstiev, správy a fotografie obleteli v podstate celý svet. Vďaka manželom Kmetz sa o Športiáde seniorov 2015 dozvedeli aj za oceánom a k úspešnému podujatiu srdečne blahoželali.

Ďalšou jedinečnosťou bol aj dar od mesta Banská Bystrica všetkým súťažiacim seniorom – voľný hodinový vstup na Plaváreň Štiavničky, a to vo štvrtok po súťaži. Možnosť ísť sa po športových výkonoch zrelaxovať do bazénov využilo až 33 seniorov.

Športiáda seniorov 2015 mala aj svojho čestného predsedu, legendárneho československého a slovenského reprezentanta v chôdzi, štvornásobného olympionika a majstra Európy, pána Pavla Blažeka. Ten slávnostne otvoril Šporiádu, povzbudzoval súťažiacich seniorov a spolu s primátorom mesta, Jánom Noskom, dekoroval víťazov. Ako sám povedal: „Ľudia hovoria, že deti nešportujú. Keď budú ich starí rodičia a rodičia športovať, tak ja si myslím, že potom začnú športovať aj deti.“

Bude budúci ročník celoslovenský?

Veľký úspech prvého aj druhého ročníka priniesol otázku, či by budúci rok mohla byť Športiáda seniorov celoslovenská. Ako sa vyjadrila organizátorka, pani Natália Ceglédyová z AkSen Banská Bystrica „Myšlienka zorganizovať celoslovenskú súťaž tu bola už pred týmto ročníkom, ale chceli sme si vyskúšať ešte jedno regionálne kolo. Veríme, že sa dohodneme s Duklou Banská Bystrica a celoslovenské kolo bude tam, na štadióne, aj s náročnejšími športovými disciplínami a väčšou účasťou súťažiacich“. Ako ju doplnila Diana Vigašová z BBOS „Pán primátor Ján Nosko vyslovil tejto myšlienke veľkú podporu, keďže Banská Bystrica sa chce uchádzať o titul Európske hlavné mesto športu, preto veríme, že našu spoluprácu ešte viac rozvinieme a spolu pripravíme opäť pekné podujatie.“

Akcia sa konala pod záštitou primátora mesta Banská Bystrica, Jána Noska, ktorý prišiel seniorov podporiť na podujatie a okrem vecných cien aj dekoroval víťazov. Podujatie finančne podporila Komunitná nadácia Zdravé mesto, za čo organizátori ďakujú.

Víťazi:
Súťaž individuálov (súťažilo sa v disciplínach vedomostný test, hod šípkami na terč, discgolf a streľba na basketbalový kôš a florballovú bránku):
1. Miesto : Ján Vesel
2. Miesto : Miroslav Brieda
3. Miesto : Ján Žabka

Súťaž družstiev (súťažilo sa v kolkách, petangu a cornhole)
1. Miesto ARIZONA :(Michael Paul Kmetz, Alačová Jarmila, Mihalko Anton)
2. Miesto Zelené smreky:(Brieda Vladimír, Brieda Miroslav, Oravec Ján)
3. Walkeri: (Slivka Ján, Seberíniová Janka, Svoboda Ľuboš)

foto: TASR Branislav Račko

Športiáda seniorov 2015 v Banskej Bystrici: Správy o úspešnom podujatí leteli až
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM