Jozef Sliacky Rôzne

Spor o karanténnu stanicu vo Zvolene pokračuje

Karanténna stanica vo Zvolene, ktorej zriaďovateľom je Mesto Banská Bystrica, je už dlhší čas dôvodom sporu medzi Občianskym združením Pes v núdzi, samotnou stanicou a jej zriaďovateľom. Ani posledné rokovanie, ktoré zvolala na utorok 21. septembra R

OZ Pes v núdzi ponúkol na začiatku minulého roku Mestu Banská Bystrica spoluprácu. Malo ísť najmä o zabezpečenie potrebnej starostlivosti o zvieratá v karanténnej stanici a tiež o zabezpečenie efektivity vynakladaných prostriedkov, ktoré s prevádzkou tohto typu súvisia. Mesto Banská Bystrica neakceptovalo návrh na spoluprácu a neskôr neschválilo združeniu ani správu stanice, o ktorú sa usiluje. Mesto bolo ochotné súhlasiť iba s tým, aby OZ zabezpečilo zvyšovanie povedomia verejnosti, angažovanie dobrovoľníkov či organizovanie verejných zbierok. „Stanovisko mesta k návrhu nášho združenia a ani samotný návrh Rámcovej zmluvy mesta nerieši to, čo máme snahu prioritne zmeniť,“ informovala ešte v máji tohto roku predsedníčka združenia Dominika Homolová.

Podľa OZ je v karanténnej stanici dlhodobo nedostatočná starostlivosť o zvieratá, neporiadok a zlý režim prevádzky. Banskobystrická samospráva však tvrdí, že o zvieratá je tu dobre postarané. Ako po poslednom rokovaní pre TASR uviedla Jana Králiková, vedúca oddelenia ochrany zvierat Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Zvolene, „proti karanténnej stanici nemáme námietky a hodnotíme ju kladne. Ak sa aj niekedy vyskytli problémy, v súčinnosti s vedením karanténnej stanice sme ich vždy vyriešili.“ Podľa nej často nepôsobivý vzhľad zvierat môže budiť dojem, že o ne nie je dobre postarané. Umiestnené sú tu totiž napríklad zvieratá, ktoré sa našli zrazené alebo sa s nimi zle zaobchádzalo. „Nepoznáme ich zdravotný štatút, v karanténnej stanici je o nich postarané po veterinárnej stránke.“ Preto je dôležité vnímať rozdiel medzi karanténnou stanicou a útulkom, do ktorého prichádzajú zvieratá ošetrené a s veterinárnym preukazom. Sama však nevidí žiadne dôvody, prečo združenie, ktoré prevádzkuje útulok v neďalekej Budči, stále atakuje karanténnu stanicu.

Ako pre TASR uviedla Ivana Barlíková, vedúca oddelenia verejnoprospešných služieb mesta Banská Bystrica, ktorá sa osobne zúčastnila ostatného rokovania, karanténna stanica si plní všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona o prevádzke takejto stanice. „Dali sme združeniu aj návrh, aby si stanicu prenajali, oni to však odmietli. Chcú ju iba personálne riadiť,“ uviedla.

„Poukazujeme najmä na to, že do karanténnej stanice neplynú tie peniaze, ktoré boli pre ňu odsúhlasené," povedala TASR hovorkyňa združenia Miroslava Nevedelová. „Všetci sa tvária, že všetko je v poriadku, že im ide o zvieratá, pritom tomu tak vôbec nie je,“ dodala. Združenie chce naďalej pri správe stanice mestu pomôcť, samospráva to však podľa nej odmieta. „Je nám jedno, aká to bude forma správy, chceme len, aby sa hospodárne a transparentne narábalo s pridelenými peniazmi,“ pripomenula. Ohradila sa aj proti tomu, že združenie vyzýva občanov oboch miest, aby sa na činnosť karanténnej stanice sťažovali na veterinárnej správe.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM