Monika Obrtalová Kultúra

Spomienky tela zaplnili bývalé ARTkino

Včera večer sa v sále ARTkina bývalého Domu kultúry uskutočnila premiéra novej tanečnej inscenácie Štúdia tanca s názvom Spomienky tela. Zaplnená sála sa však dočkala aj u divákov obľúbeného predstavenia Posed od choreografov medzinárodného formátu P

Profesionálni tanečníci odkryjú v Spomienkach tela tajomnú minulosť ľudského tela pochopením tanca a jeho obsahu, pripájaním emócií a zmyslu zvonku. Ako uviedla Lucia Tužinská z marketingového oddelenia Štúdia tanca, autor sa v Spomienkach tela zaujíma o to, ako nás môže životný priestor preniesť časom do situácií, ktoré by sme najradšej navždy zabudli, alebo nikdy neopustili.

Námet a choreografia nového predstavenia pochádza z dielne profesionálneho tanečníka známeho na Slovensku i v zahraničí, Tomáša Danielisa. „Môj choreografický záujem tkvie v tele ako objekte a vnímaní tanca ako vizuálneho umenia s možnosťou jeho komunikácie. Myslím si, že každý pohyb a poloha má svoj zmysel. Rád by som otvoril pre divákov priestor, kde môžu diváci odkryť obsah pre seba tak, aby k nim tanec a pohyb mohol hovoriť, poprípade dotknúť sa ich vnútra,“ uviedol choreograf.

Autorom hudby je Martin Turčan, známy pod pseudonymom Toni Granko, ktorý sa na slovenskej hudobnej scéne pohybuje už desiatky rokov a je aj pravidelným účastníkom festivalov Pohoda alebo Wilsonic. Hudobník na komponovanie využíva softvérové možnosti, ktoré kombinuje s gitarou, klávesmi a spevom bez textu.

gr, TASR

spomienky tela
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM