Jakub Forgács Rôzne Správy

Spomienky Slovenky zavedú do minulosti. V Bystrici prehovorí o hrôzach holokaustu

Narodila sa v pracovnom tábore a mnohí členovia jej rodiny zahynuli. Eva Umlauf príde pod Urpín, aby vyrozprávala svoj príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky Slovenky zavedú do minulosti. V Bystrici prehovorí o hrôzach holokaustu
Zdroj: TASR

Spomienky Slovenky Evy Umlauf, autorky knihy Die Nummer auf deinem Unterarm ist blau wie deine Augen (Číslo na mojom predlaktí je modré ako vaše oči), ktorá prežila holokaust, budú rezonovať v stredu 26. októbra v Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici.

Ako informovali organizátori podujatia, Eva Umlauf sa narodila v roku 1942 v pracovnom tábore v Novákoch. Bola jednou z najmladších Židoviek, ktoré prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Mala vtedy dva roky. Po jej príchode do koncentračného tábora Nemci už prestali posielať zajatcov do plynových komôr. Mnohí členovia jej rodiny zahynuli. Eva vyštudovala medicínu v Bratislave a od roku 1967 žije v Nemecku. Venuje sa psychoterapeutickej praxi. Má troch dospelých synov a dve vnučky.

V roku 2011 mala Eva Umlauf prejav na spomienkovej slávnosti, ktorá sa konala pri príležitosti výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz–Birkenau, odvtedy sa angažuje ako svedkyňa doby. Nedávno jej v Nemecku vyšla kniha, v ktorej sa vracia do čias holokaustu, spomína na koncentračný tábor a pripomína časy, ktoré sa už nikdy nesmú zopakovať.

„Kniha je napísaná v nemčine, ale pani Umlauf si zachovala krásnu slovenčinu. Celé podujatie preto bude v slovenskom jazyku. Stretneme sa s banskobystrickými gymnazistami i verejnosťou,“ uviedol spisovateľ Michal Hvorecký, ktorý bude diskusiu v ŠVK v Banskej Bystrici moderovať a ktorý preložil úryvky z jej knihy do slovenčiny.

Eva Umlauf je vzdialená príbuzná Hvoreckého bratislavských priateľov. „Keď som sa dozvedel o jej knihe, skontaktoval som ju a už sme sa párkrát stretli. Je to vždy veľký zážitok. Napriek nesmierne ťažkému osudu, ktorý ju trápil celý život, si zachovala veľký optimizmus a vieru v dobro ľudí,“ dodal spisovateľ.

Pozrite si v priloženej fotogalérii krásy jesennej Bystrice a okolia mesta, zachytené Petrom Braciníkom!

V OBRAZOCH: Úchvatné jesenné zábery bystrického fotografa
20
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM