Jakub Forgács Rôzne

Spomienky na obete totality: Na bystrickom námestí sa ľuďom v rukách rozhoreli sviečky

Od vtrhnutia vojsk Varšavskej zmluvy do našej krajiny uplynulo už 46 rokov. Pri tejto príležitosti sa na Námestí SNP v Banskej Bystrici stretli desiatky ľudí, ktorí si tichou spomienkou pripomenuli tieto udalosti a obete totality.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky na obete totality: Na bystrickom námestí sa ľuďom v rukách rozhoreli sviečky
Zdroj: Webnoviny.sk

Na banskobystrickom Námestí SNP si vo štvrtok večer takmer 30 ľudí so sviečkami v rukách tichou spomienkou pripomenulo 46. výročie okupácie bývalého Československa. Spomínali na obete totality 21. augusta 1968. Ako na stretnutí odznelo, spomienka bola určená najmä 108 mŕtvym a vyše 500 zraneným po okupácii bývalého Československa.

Mestský poslanec Milan Lichý v príhovore uviedol, že okupačná normalizácia mala za následok veľkú beznádej, ponižovanie ľudí a lámanie ich charakterov. Prítomní si uctili i sovietskych občanov, ktorí v tom čase v Moskve protestovali proti obsadeniu Slovenska vojskami Varšavskej zmluvy.

K slovu sa dostala aj známa rozhlasová redaktorka Hana Kútiková – „hlas“ banskobystrického Augusta 1968, ktorá spomínala na pohnuté časy vo vtedajšom rozhlase a aj na to, ako na redaktorov mierili zbrane okupantov.

Titulné foto: ilustračné

Foto: Vladimír Pirošík

Ńa bystrickom Námestí SNP sa spomínalo na obete totality
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM