Jakub Forgács Rôzne

Bystričanov kedysi spojilo lúštenie hádaniek. Mladých tak túžili odlákať z krčiem

Pred desiatkami rokov sme pod Urpínom mali nevšedné združenie. Spolok priateľov veľkého otáznika lákal mladých k rozvíjaniu ducha. A to zďaleka nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Bystričanov kedysi spojilo lúštenie hádaniek. Mladých tak túžili odlákať z krčiem
13
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum

Spolok priateľov veľkého otáznika so záhadným názvom bol založený v Banskej Bystrici vo februári 1938. Aby sa nemuseli riadiť nejakými stanovami, tak nepoužívali vo svojom názve spolok ale krúžok. Možno aj preto, lebo zo začiatku ich skutočne bolo len zopár.

Členovia združení pod veľkým otáznikom pestujú všetky odvetvia hádaniek, krížoviek, číselných rébusov a podobných záležitostí. Ich cieľom bolo hlavne prilákať mládež k rozvíjaniu ducha a odlákať ich z blízkosti krčiem a podobných zariadení. Na pravidelných stretnutiach usporadúvali riešiteľské turnaje s krásnymi vecnými cenami. A nešlo len o riešenie záhad, ale aj vymýšľať nové rébusy, nové hádanky, nové číselné kombinácie.

Vo vyspelom zahraničí takéto kluby už dávno fungovali. Roky sa trápili vyriešením Veľkej Fermatovej vety – je to viac než matematický Olymp, je to viac než matematický Everest. Ale podarilo sa im vyriešiť niečo omnoho dôležitejšie. Konkrétne dvom Poliakom – ako funguje a na akom princípe nemecký kódovací systém Enigma. Jeho dekódovanie považovali Nemci za vylúčené! Poliaci na poslednú chvíľu svoj objav prepašovali do Francúzska a odtiaľ putoval do Anglicka. O dva dni nato Nemci vtrhli do Poľska! Poliaci sa tiež s problémom trápili v takomto krúžku Veľkého otáznika. No aj v Banskej Bystrici členov pekne pribúdalo a informácia sa rýchlo šírila ďalej.

A čaru neznámeho podľahli študenti, profesori, vojaci, úradníci aj vedeckí pracovníci. Stať sa členom krúžku Veľkého otáznika bolo veľmi jednoduché. Stačilo prísť na riešiteľské turnaje a predstaviť sa. A bližšie informácie ste dostali – kde inde ako na promenáde v Národnej ulici v predajni tabaku u Filipiho.

Pozrite si unikátne zábery Banskej Bystrice spred roku 1945 v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Bystrica mala kedysi kuriózny spolok. Driemajúci zďaleka neholdovali iba spánku

Čaptavci mali kedysi v Bystrici vlastný spolok. Viete, ako sa snažili pomáhať chudobným?

Text: Michal Kiššimon

Historické FOTO Banskej Bystrice spred roku 1945
13
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum
Zdroj: Permon.eu
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM